Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: Usaglašen dio rješenja sistema koordinacije

zvizdic-brisel

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da je danas na sastanku o sistemu koordinacije usaglašen dio rješenja, te da očekuje da preostala pitanja budu riješena u nastavku, odnosno na narednom sastanku.

Na poziv predsjedavajućeg Zvizdića danas se održava sastanak na najvišem nivou o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija BiH, odnosno mehanizma koordinacije.

– Mogu reći da smo napravili prvo čitanje mehanizma koordinacije zajednički, posebno tretirajući svaki član i svako poglavlje mehanizma koordinacije, a poslije toga smo se osvrnuli, svako sa svog aspekta, na određene detalje i rješenja u mehanizmu koordinacije. Mogu reći da je dio rješenja dogovoren i da je ostalo nekoliko pitanja koja ćemo u nastavku riješiti – kazao je Zvizdić u pauzi sastanka.

Sastanku o temi “Odluka o sistemu koordinacije” prisustvuju premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, te premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar finansija Zoran Tegeltija.

Također, sastanku prisustvovuju šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, kao i ministri vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Zvizdić je dodao da će premijerka Cvijanović i ministar Tegeltija danas morati ranije da idu sa sastanka, te da će vrlo brzo biti dogovoren naredni sastanak.

– Dijelim optimizam svih prisutnih da ćemo na tom narednom sastanku u potpunosti riješiti sva pitanja koja su danas otvorena i imati usaglašen mehanizam koordinacije koji će u istovjetnom tekstu biti usvojen na sviom nivoima vlasti u BiH i služiti kao instrument našeg daljnjeg djelovanja na rješavanju onih pitanja io obaveza koje imamo na putu realizacije sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i na putu evropskih integracija – kazao je Zvizdić.