Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: Visok stepen realizacije obaveza iz reformske agende

zvizdic-ve11

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas u Sarajevu, nakon sastanka s izvjestiocima Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, kazao novinarima da se BiH nalazi, po svakom pitanju koje tretira Vijeće Evrope, u nekoj od faza implementacije obaveza i zadataka.

– To nije bilo samo pitanje predsjedavanja Vijećem Evrope i projekata koje BiH u svom mandatnom periodu vrlo uspješno realizira. Razgovarali smo generalno o svim pitanjima bitnim za evropske integracije – od ekonomske reformske agende, pitanja obrazovanja, mehanizma koordinacije, pitanja usvajanja potrebnih strategija za borbu protiv korupcije, za borbu protiv terorizma, pitanje pravnog sektora… – kazao je Zvizdić.

Dodao je da je on vrlo jasno napravio presjek rada Vijeća ministara BiH, svih ministarstava i svih drugih institucija BiH o tom pitanju.

– Mislim da smo zajednički konstatirali da je BiH ostvarila visoki stepen realizacije obaveza koje stoje ispred BiH kada govorimo o reformskoj agendi. Vijeće ministara BiH je već sada realiziralo više od 40 posto, gotovo 50 posto te ekonomske reformske agende. Entiteti rade na tome – kazao je Zvizdić.

Dodao je da je usvojeno i pet izuzetno važnih strategija „koje jasno pokazuju naše opredjeljenje za: borbu protiv korupcije, terorizma, svih oblika kriminala, ekstremizma, nasilja nad ženama, vladavinu zakona i vladavinu prava, borbu protiv pranja novca….“.

Govoreći o mehanizmu koordinacije, Zvizdić je kazao da će u toku septembra zajedno s entitetskim vladama konačno definirati pitanje mehanizma kooridnacije, odnosno uskladiti ga sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i ponuditi na razmatranje i na usvajanje.

Upitan o akcionom planu u vezi s ekonomskom agendom, Zvizdić je naveo da je akcioni plan Vijeće ministara davno uradilo.

– Mi radimo po svom akcionom planu, mi ćemo ga prezentirati Parlamentarnoj skupštini BiH, a ostali nivoi vlasti će to raditi u skladu sa svojim obavezama i svojim nadležnostima – kazao je Zvizdić.