Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić zadovoljan procentom realizacije Reformske agende

denis-zvizdic123

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Hazim Rančić postavio je na današnjoj zajedničkoj sjednici oba doma PSBiH predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću pitanje o poduzetim mjerama i aktivnostima svih nivoa vlasti na ispunjavanju Reformske agende.

Rančić je podsjetio da je Predstavnički dom usvojio Reformsku agendu na sjednici krajem augusta u kojoj je precizirano da će se s implementacijom započeti odmah bez odgađanja.

– Široki set srednjoročnih prioriteta će biti prerađen u konkretne inicijative i mjere koji će biti pripremljene i provedene u predstojećim mjesecima 2015. i početkom 2016. godine sa svakom institucijom pojedinačno – istaknuo je Rančić, podsjećajući da je od tada prošlo već dva mjeseca.

Zvizdić je podsjetio da je Agenda produkt jasne spoznaje domaćih vlasti o problemima s kojima se BiH suočavala u oblasti ekonomije, socijalne politike i vladavine prava te je ona model koji će omogućiti da se u kratkom periodu prije svega oslobode ekonomski potencijali stavljajući ih u funkciju održivog razvoja BiH.

Također je istaknuo da su svi nivoi vlasti usvojili Reformsku agendu u identičnom tekstu te su izradili akcione planove da bi se simbiozom tih dokumenata moglo pratiti provođenje mjera, a ocijenio je da je već primjetan zadovoljavajući procent u realizaciji predviđenih reformi.

Naime, Vijeće ministara usvojilo je Zakon o carinskoj politici, a u završnoj fazi su izmjene i dopune Zakona o elektronskom potpisu, u završnoj fazi je i izrada budžeta za 2016.,a što će biti praćeno jasnom kontrolom i ograničenjima novog zapošljavanja i usvajanjem metodologije za ograničenje plaća na održivoj osnovi.

Na nivou Federacije BiH usvojeni su u formi nacrta ili prijedloga zakoni o radu, o unutrašnjem platnom prometu, o privrednim društvima, o porezu na dobiti, o direktnim stranim investicijama te izmjene zakona o doprinosima.

Kada je u pitanju Republika Srpska, Zvizdić je naglasio da su usvojene izmjene zakona o investicionim fondovima, zakon o obaveznim osiguranjima, o fiskalnim kasama te o zdravstvenoj zaštiti, a do kraja godine očekuje se usvajanje zakona o radu.

– Kredibilna provedba ovih dokumenata već je dala prve rezultate te su svi ekonomski parametri u BiH u blagom porastu. Na tržištu rada nastavlja se povećavati broj zaposlenih i broj zaposlenih veći je za 1,8 posto u odnosu na isti period prošle godine što će značiti da će biti oko 10.000 novozaposlenih u ovoj godini – pojasnio je Zvizdić.

Dodao je da su ostvareni bruto prihodi povećani za 4,2 posto, pokrivenost uvoza izvozom za 2,6 posto, a izvoz za 4,4 posto te je zaključio da se Reformska agenda realizira predviđenom dinamikom i unutar rokova od tri, šest i 12 mjeseci bit će realizirano, najavio je Zvizdić, sve ono što su zacrtali svi nivoi vlasti.