Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: Zajedničkim djelovanjem u borbu protiv korupcije (FOTO)

BiH

komisija za korupciju (7)
Foto: I. Kralj

Samo sinergijsko djelovanje svih nivoa države i društva u borbi protiv korupcije može nam pomoći u svim naporima koje trenutno činimo kako bismo podigli nivo kvaliteta života svih naših građana i tako postali respektabilna članica evropske porodice modernih demokratskih zemalja, poručio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH učesnicima završne konferencije “Mogućnosti i izazovi u borbi protiv korupcije u BiH”, koja je dio IPA projekta “Jačanje antikorupcijskih kapaciteta i mreža organizacija civilnog društva iz te oblasti”.

komisija za korupciju (5)

“Projekat je za sve nas značajan ne samo kao pomoć pri izradi Strategije za borbu protiv korupcije u BiH 2015.-2019. i Akcionog plana za njeno provođenje, nego i kao eventualni poticaj za osnivanje šire mreže tijela za borbu protiv korupcije, za snažnije i konzistentnije djelovanje postojećih institucionalnih mehanizama i organa, ali i za jačanje saradnje između antikorupcijskih institucija i organizacija civilnog društva”, naveo je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH naglasio je da je s ciljem jačanja pravnih i institucionalnih okvira, Vijeće ministara BiH odmah na početku svog mandata u vrh prioriteta svoga djelovanja stavilo borbu protiv korupcije.

komisija za korupciju (8)

“U tom smislu, vođeni principima pravde i pravičnosti, ali i principima ostvarivanja pozitivnih rezultata za građane koji se ogledaju u dosljednoj provedbi zakona, jačanju ekonomskog prosperiteta i socijalnog razvoja, pored usvajanja Strategije i Akcionog plana, povećali smo budžetska izdvajanja za sigurnosno – policijske strukture u BiH s ciljem još efikasnije borbe protiv korupcije”, rekao je Zvizdić.

Istakao je da je u Reformskoj agendi za Bosnu i Hercegovinu koja je usvojena na svim nivoima vlasti jasno smo poručili da ćemo uspostaviti efikasne strukture za prevenciju i nadzor u skladu s relevantnim međunarodnim standardima i uz poštivanje ustavne nadležnosti.

komisija za korupciju (12)

“Dogovorili smo i da se institucije vladavine prava pridržavaju najviših standarda integriteta. Prihvatili smo opšte principe dobrog upravljanja koji podrazumijevaju transparentnost, odgovornost, pravičnost i učinkovitost i na tome ćemo istrajno raditi i u narednom periodu. Ovom prilikom želim jasno podcrtati da smo kao Vijeće ministara BiH istinski opredijeljeni ka realizaciji standarda Evropske unije i da sebe već sada smatramo otvorenim demokratskim društvom čiji prag tolerancije prema koruptivnim djelovanjima mora biti nula. Naglašavam da ćemo uložiti sve napore kako bismo uspostavili širok pravni i institucionalni okvir potreban za efikasnu borbu protiv korupcije i svakog oblika kriminala. Nećemo dozvoliti da kriminal i korupcija podrivaju temelje našeg razvoja, budućnosti i prosperiteta i da ostavljaju negativne posljedice na živote naših građana”, istakao je Zvizdić.

komisija za korupciju (6)

Ipak, upozorio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, problem korupcije nije moguće riješiti jednostrano i samo s jednog nivoa. Za rješavanja ovog problema, naglasio je Zvizdić, potreban je interdisciplinarni pristup uz visok nivo istrajnosti i snage u nepristrasnoj borbi na svim nivoima i u svim segementima društva.

“U tom smislu, pozdravljam učešće civilnog društva i njegovih predstavnika u ovom procesu koje nam može znatno pomoći u ranoj fazi detektovanja, ali i u stručnom procesu suzbijanja korpcije. Duboko sam ubijeđen da jedan ovakav pristup, opečaćen zajedničkim trudom i naporom i bezrezervnim zagalanjem može polučiti uspjeh u borbi protiv korupcije kao zajedničkog neprijatelja postignutog i očekivanog napretka naše države. S tim u vezi, još jednom izražavam spremnnost Vijeća ministara BiH da se suprostavimo korupciji i naglašavam da ćemo istrajati u zalaganju za društvo boljih vrijednosti i jednakih šansi za sve naše građane”, poručio je Zvizdić.