Zvono ozvaničilo početak nove školske godine

skola1

Nakon ljetnog raspusta, školsko zvono danas je u 75 osnovnih i 39 srednjih škola u Sarajevu ozvaničilo početak školske godine 2015/2016. Učenici sarajevskih osnovnih i srednjih škola danas su na prvim časovima dobili rasporede časova, a organizovane su i priredbe u čast đaka koji prvi put sjedaju u školske klupe, piše Anadolu Agency (AA).

Dvorište Osnovne škole “Alija Nametak” jutros su ispunili mališani noseći u rukama nekoliko svesaka i olovaka. U razgovoru za AA istakli su kako im je nedostajalo druženje sa školskim drugarima te učiteljima i učiteljicama. Veliki dio učenika posjetilo je prostorije školske biblioteke kako bi sebi obezbijedio potrebne udžbenike.

Sve u školi je spremno za novu školsku godinu, ističe direktorica škole Mediha Beširević.

Mediha Beširević

Mediha Beširević

“Bilo je radova u školi, bila je adaptacija nekih prostorija, krečenje, sve je spremno za početak nove školske godine. Sve učionice su u funkciji, imamo dovoljan broj prostorija za djecu i vannastavne aktivnosti, školska godina može da počne”, kazala je Beširević.

Prema njenim riječima, prvi dan školske godine kao i u većini drugih osnovnih škola ne protiče u znaku cjelodnevne nastave. Uglavnom je riječ o podjeli rasporeda i razgovoru sa nastavnicima te pripremama za predstojeće školske dane i obaveze.

“Prvačića ove godine imamo 65 učenika raspoređenih u tri odjeljenja. Danas je i svečana priredba za njih, nakon toga je upoznavanje sa učiteljicama te nastava. Inače, škola broji oko 650 učenika u 29 odijeljenja”, dodaje direktorica škole.

skola

Godišnjim programom rada, pored nastavnih aktivnosti planirani su i izleti, ekskurzije, škole u prirodi, posjete institucijama, pozorištima i muzejima.

“Imamo oko 35 sekcija, prema afinitetu se djeca prijavljuju. Imamo i dodatnu nastavu iz nekih predmeta gdje se djeca pripremaju za takmičenja, matematika, fizika, geografija, informatika. Imamo i sportske sekcija odbojke, atletika, fudbal, košarka i djeca imaju veliki izbor sekcija”.

Prvo polugodište nove školske godine trajat će do posljednjeg dana decembra kada slijedi zimski raspust.