Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BoHeMSA: Edukacija o važnosti vakcinacije

ZiV_02

„Zdravlje i vakcinacija“ je projekt Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini, lokalni komitet Tuzla (BoHeMSA LC Tuzla) koji će se implementirati po prvi put ove godine u zadnjoj sedmici mjeseca aprila u sklopu globalne sedmice imunizacije.

Zbog problema povećanog broja nevakcinisane djece, koji se javio kao posljedica loše informiranosti i manjka edukacije roditelja o značaju vakcinacije i opasnostima nevakcinisanja, pokrenuta je ideja ovoga projekta.

Jedan od glavnih zadataka svakog zdravstvenog radnika i studenta jeste konstantno učenje i usavršavanje u svim oblastima, naročito kada je u pitanju tematika vakcinisanja. S obzirom da se danas o ovoj temi priča iz različitih izvora, izvora koji ne prate osnovni postulat akademske i zdravstvene zajednice („medicina zasnovana na dokazima“) vrlo je bitno znati gdje tražiti kvalitetne i provjerene izvore informacija.

Jedna od projektnih aktivnosti je uključivala i edukaciju za studente (bio)medicinskih nauka koja se održala u toku prethodnog vikenda (16.-17.03.) iz oblasti kao što su: imunologija, infektologija, mikrobiologija, pedijatrija i epidemiologija. Edukaciju su održali prof.dr.med.sci. Fahrija Skokić, prof.dr.med.sci. Fatima Numanović, prof.dr.med.sci. Sead Ahmetagić, prof.dr.med.sci. Nijaz Tihić i mr.med.sci.dr. Blaško Topalović. U okviru edukacije se razgovaralo o različitim činjenicama, kontroverzama i zabludama kada su u pitanju vakcine i njihova uloga u očuvanju zdravlja.

Edukacija je certificirana od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, te je održana na Medicinskom fakultetu Tuzla gdje je istoj prisustvovalo 110 studenata. Ovo je samo jedna od pripremnih aktivnosti koja slijedi prije same Sedmice imunizacije, kao što je i anketiranja stanovništva na području pet opština Tuzlanskog kantona, te sakupljanje informacija o njihovim spoznajama i stavovima na temu vakcinisanja.

Druge uključuju i organizovanje takmičenja za srednjoškolce iz oblasti imunizacije, sprovođenje promotivnih manifestacija na otvorenom, organizovanje panel diskusije i brojne druge aktivnosti koje slijede krajem aprila.