Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bombaški napad u Kabulu: Meta bila fudbalska reprezentacija Afganistana

TOPSHOTS-AFGHANISTAN-UNREST

Bombaš samoubica jutros je automobil-bombom izveo napad na kontrolni punkt policije u neposrednoj blizini aerodroma „Hamid Karzai“ u glavnom gradu Afganistana Kabulu.

Šef policije u Kabulu Abdul Rahman Rahimi je saopćio da je u napadu poginuo samo napadač samoubica, a da je konačna meta njegovog napada najvjerovatnije bio aerodrom.

Prema njegovim riječima, bombaš je aktivirao eksploziv u automobilu u momentu kada se približio kontrolnom policijskom punktu na ulazu u kompleks aerodroma, a u momentu eksplozije u blizini nije bilo nikoga, javlja Anadolu Agency (AA).

Samo sat prije eksplozije u Kabul je iz Indije stigla afganistanska fudbalska reprezentacija koja je učestvovala na južnoazijskom turniru.

„Sigurnosne mjere na i oko aerodroma jutros je bila na visokom nivou zbog najavljenog dolaska fudbalske reprezentacije. Mišljenja smo da su konačna meta napadača bili aerodrom i fudbaleri“, izjavio je Rahimi.

Uporedo s tim, kasno sinoć su naoružane osobe izvele napad na konzulat Indije u Mezar-i-Sherifu na sjeveru Afganistana. Sukob između afganistanskih snaga i naoružanih napadača u tom gradu i dalje traje, a do sada je ranjeno najmanje osam osoba.

Afganistan je ponovo poprište rastućih tenzija i terorističkih aktivnosti.

Afganistanske snage sigurnosti već godinama se bore protiv radikalnog talibanskog pokreta, a i teroristička organizacija ISIS bilježi intenziviranje aktivnosti na tom području.