Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosić: Ekonomski razvitak i izgradnja infrastrukture najznačajniji za BiH

mladen-bosic123

Bosna i Hercegovina se trenutno suočava s problemima s kojima se suočava cijela Evropa, a to su izbjeglice i ekonomska kriza, ali za BiH je trenutno najznačajniji ekonomski razvitak i izgradnja infrastrukture – kazao je danas u Sarajevu predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić.

To je izjavio na otvaranju godišnjeg sastanaka Parlamentarnog komiteta Parlamentarne dimenzije Centralnoevropske inicijative o temi “Rad na poboljšanju infrastrukture država članica CEI s posebnim osvrtom na transport i energetiku” koji se održava danas u Sarajevu.

Bosić je učesnicima ovog sastanka govorio o parlamentarnom ustrojstvu BiH ističući da je to vrlo složena zemlja u kojoj je prije 20 godina bio rat.

– Nadamo se da se to više nikada neće ponoviti, a stanje je svakim danom sve bolje i bolje. Naš napredak je vrlo složen zbog naše strukture – poručio je Bosić.

Također je istakao da BiH želi biti dio evropskih zemalja i pristupiti EU, što nije nimalo jednostavno.

– Centralna evropska inicijativa je mnogo pomogla zemljama koje imaju aspiracije da postanu članice Evropske unije i nadamo se da će BiH biti na tom putu – naglasio je.

Zahvalio je svim zemljama koje pružaju pomoć BiH da uspije u ostvarivanju svog cilja, a pohvalio je i odnos BiH sa zemljama u regionu.

– Nadam se da ćete poslati snažne poruke iz BiH i pozvati svoje parlamente da spoznaju kakva je situacija u BiH i koje su naše težnje – zaključio je Bosić.

Zamjenik ministra prometa i komunikacija BiH Saša Dalipagić kazao je da će BiH maksimalno podržati sve napore da bi postigla što bolje rezultate u svim vidovima transporta putem institucionalnih programa za razvoj infrastrukture.

Istakao je želju da se sva otvorena pitanja konkretno riješe, dodajući da je najbitnije bilateralno pitanje za BiH izgradnja prekograničnih mostova u Staroj Gradišci i Svilaju na Savi.

Zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mate Franjičević naglasio je značaj CEI-a koja je utemeljila okvir među svojim zemljama članicama radi jačanja saradnje i unapređenja sudjelovanja u procesu EU integracija.

– Ova inicijativa predstavlja saradnju prilagođenu vremenu o izazovima s kojima živimo danas, bez obzira na različit stepen demokratskog i ekonomskog razvitka – poručio je.

Objasnio je da je energetski sektor u BiH prepoznat kao jedan od važnijih pokretača bh. ekonomije te dodao da je BiH bogata resursima i da je jedini izvoznik eklektrične energije na zapadnom Balkanu.

Bosna i Hercegovina, koja je punopravna članica CEI-a od 17. jula 1992. godine, tokom ove godine predsjedava Parlamentarnom dimenzijom (Parlamentarnom skupštinom CEI). Preuzimajući tu obavezu BiH se obavezala da će ove godine organizirati sastanak Parlamentarnog komiteta kao i redovnu godišnju plenarnu sjednicu Parlamentarne skupštine CEI-a u oktobru.

Na današnjoj sjednici bit će usvojena deklaracija u kojoj će biti potvrđena uloga Centraloevropske inicijative u jačanju političkog dijaloga, regionalne saradnje i podršci procesu evropskih integracija država članica, te istaknuta važnost podizanja nivoa infrastrukturnog razvoja država članica CEI-a , kao veoma važne komponente u procesu evropskih integracija.

S tim u vezi, CEI će promovirati izradu master plana za izgradnju saobraćajnica i komunikacija koje će infrastrukturno povezivati zemlje s područja Balkana i srednjeg Jadrana.

Centralnoevropska inicijativa, kao multilateralna organizacija centralnih, istočnih i jugoistočnih država Evrope, nastala je 1989. godine, a danas u svom članstvu ima 18 zemalja, od kojih su devet članice Evropske unije (EU).