Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bračni par iz Tuzle osumnjičen za trgovinu ljudima (VIDEO)

mihatovici

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a Tuzlanskog kantona uhapsili su dvije osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su u vremenu od januara prošle do marta ove godine počinili krivično djelo trgovina ljudima.

Postoji osnovana sumnja da je bračni par Ahmetović u periodu od januara prošle do marta ove godine petero djece maloljetnika, u životnoj dobi od 7 do 16 godina tjerao na prosjačenje.

– Osumnjičeni su konkretno da su od januara 2017. pa do marta ove godine, petero djece, uzrasta od sedam do 16 godina, tjerali da rade teške fizičke poslove i da prosjače. Djeca su predavala sav isprošeni novac koji se po jednom djetetu kretao od 20 do 150 maraka dnevno – kazao je portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Osumnjičeni su djecu budili rano ujutru i bez obzira na vremenske uslove, vanjsku temperaturu i godišnje doba prevozili automobilom na različite lokacije.

– Najčešće prose u Tuzli, Gradačcu, Srebreniku, Orašju, Brčkom i Sarajevu. Tjerali su ih da prosjače od jutra do kasnih večernjih sati. Često su ta djeca morala spavati vani – istakao je Arnautović.

Ovakav način postupanja i iskorištavanja djece osudili su u nevladinim romskim udruženjima.

– Lično osuđujem svakoga ko se tako ponaša i treba da bude kažnjen. Ministarstvo za rad i socijalnu politiku treba više da se uključi u rješavanje pomenutih problema – istakao je predsjednik Udruženja Euro Rom Nedžad Jusić.

Djeca žrtve prosjačenja predate su u nadležnost Centra za socijalni rad Tuzla.