Vijesti

pomoćnik ministra zdravstva

Čerkez: Krizni štab danas je donio jako bitnu mjeru

27/04/2021

Navodi da zdravstveni profesionalci nose teško breme da vakcinacija ostane na nivou kao što je je to i do sada bilo, ali da trenutna situacija u BiH tjera na zabrinutost

Pomoćnik Federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, na online pres-konferenciji predstavnika Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Federalnog ministarstva zdravstva, UNICEF-a i SZO u BiH povodom Evropske sedmice imunizacije 2021, izjavio je da se imunizacijom svake godine spase milioni života, te da je upravo cijepljenje prepoznato kao najupsješnija intervencija na području zdravstva.

– Važno je reći da se ospice i mnoge druge zarazne bolesti poput difterije, tetanusa, velikog kašlja mogu učinkovito spriječiti. Sve što je potrebno za takvo nešto ustvari je pravovremeno cijepljenje, prema preporučenom kalendaru. Također, ove godine svi smo svjedoci i pandemije Covida 19 i najefikasnije sredstvo ponovo je vakcina. Mi se borimo ujedno i sa pokretom protiv cijepljenja, koji je jedan od najvećih faktora rizika. Praktično deset najvećih prijetnji zadravlju u nadolazećem razdoblju prema Svjetskoj zdravstvenoj organizcaiji upravo predstavlja antivakcinalni pokret i to sigurno da ima značajnu ulogu u samoj borbi i efikasnosti borbe – kazao je Čerkez.

Navodi da zdravstveni profesionalci nose teško breme da vakcinacija ostane na nivou kao što je je to i do sada bilo, ali da trenutna situacija u BiH tjera na zabrinutost “jer pad obavezne imunizacije nas upozorava na potencijalne opasnosti koje se kogu deseti tokom ili nakon Covida, posebno onog trenutka kada budemo imali povratak djece u obdaništa i škole”.

– Stoga već danas moramo djelovati i reagovati. Tako je Krizni štab FBiH, između ostalog, danas donio jako bitnu mjeru, a to je da se hitno mora napraviti plan revizije, da se moraju svi zdravstveni kartoni pregledati i napraviti plan imunizacije djece koja nisu primila neku od doza vakcina. Smatramo da je ovo jako bitno, dati su rokovi za pravljenje plana za kojim će sve pedijatrijske službe imati rok od 30 dana da se krenu u aktivnosti sporvoljena ovog akcionog plana – kazao je Čarkez.

Očekuje angažiranost svih zavoda za javno zdravlje, ali i nadležnih kantonalnih ministarstva zdravlja, koji trabaju dati punu podršku ovakvoj aktivnosti.

– U narednim nedjeljama jako je važno da nastvimo edukaciju pedijatrijskih službi, zdravstvnog kadra i svih koji su bitni u lancu imunizacije, da poboljšamo komunikaciju sa stanovništvom ali i monitoring i komunikciju sa terenom, te nastavimo zajednički praviti planove imunizacije kako bi spriječili određene bolesti koje su na ovom teritoriju već davno nestale, upravo zahvaljujući imunizaciji – rekao je Čerkez.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.