Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CIA objavila razgovor Clintona i Chiraca vođen dva dana nakon pada Srebrenice

Srebrenica-UN-chirac-clintonjpg

Dva dana nakon pada Srebrenice bivši francuski predsJednik Jacques Chirac upozorio je u telefonskom razgovaru tadašnjeg predsjednika SAD-a Bila Clintona da Francuska ne želi da sjedi skrštenih ruku i bude odgovorna za takvu situaciju, navodi se u dokumentima CIA-e sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

chirac

Jacques Chirac

“Pad Srebrenice i vrlo vjerovatno sutrašnji pad Žepe, te ozbiljna prijetnja Goraždu predstavlja veliki promašaj UN-a, NATO-a, kao i svih demokratija”, rekao je tada Chirac Clintonu.

[pull_quote_right]Clinton je Chiracu ipak prenio da mora da zna koja će biti pravila angažmana ako se Francuska odluči da uzme inicijativu u Srebrenici, Žepi i Goraždu[/pull_quote_right]

On je istakao da Francuska više ne može da stoji i gleda kako “Srbi odvajaju muškarce od žena, šaljući žene na silovanje i ubijajući muškarce koji su vojno sposobni”.

“Moramo okrenuti situaciju onako kako je bilo garantovano UN-om. Francuska je spremna da prepusti sve svoje jedinice u misiju”, istakao je Chirac.

On je, međutim, dodao da ne zna šta Britanci žele, prenosi N1.

“Pitam se da li je njihova namjera samo da napuste Goražde kao što su Holanđani napustili Srebrenicu. Ne želim da Francuska bude kriva za ovu situaciju”, naveo je Chirac.

“Sve zavisi od toga da li će SAD biti spremne da sarađuju u sprječavanju etničkog čišćenja ili ćemo samo sjediti skrštenih ruku, pustiti ljude da se ubijaju, a mi otići kući. Ne možemo dozvoliti sebi da budemo saučesnici”, upozorio je bivši francuski predsjednik.

Na to je Clinton Chiracu odgovorio da je Goražde, zbog veličine, mnogo važnije od Žepe i Srebrenice.

Prema njegovim riječima, bosanska vlada imala je u Goraždu 9.000 vojnika spremnih za borbu, u Srebrenici 3.000 vojnika koji su, međutim, otišli zbog granatiranja.

“Otišli su bez suprotstavljanja i borbe iako mislim da su to mogli uraditi”, rekao je Clinton dodavši da Britanci imaju 300 vojnika u Goraždu koji će vjerovatno biti spremni da ostanu tamo.

On je ocijenio da će, ako se nešto desi Goraždu, vojska bosanskih Srba osjećati da ima slobodan put prema Sarajevu.

clinton1

Bill Clinton

Clinton je Chiracu ipak prenio da mora da zna koja će biti pravila angažmana ako se Francuska odluči da uzme inicijativu u Srebrenici, Žepi i Goraždu.

“Prije nego što osiguramo vazdušni udar morate znati da će on nanijeti velike gubitke Srbima u određenim područjima. Posavjetovat ću se sa vojnim savjetnicima, ali oni su vrlo skeptični s uvođenjem helikopterskih snaga, pogotovo ako Bošnjaci neće pružati otpor”, rekao je Clinton.