Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cijene čine svoje: Veliki rast šverca cigareta u BiH

SPRECENO KRIJUMCARENJE GOTOVO 300.000 CIGARETE

Cigarete koje su nekada u BiH koštale jednu KM danas koštaju preko 4 KM, a to je vremenom dovelo i do rasta šverca, budući da se pušači slabije kupovne moći okreću crnom tržištu kako bi zadovoljili svoje potrebe.

Kako je u razgovoru ta Fokus.ba istakao Radiša Samardžija, načelnik Kabineta direktora Granične policije BiH (GPBiH),  posljednjih godina češće su zaplijene cigareta, mada je uočen trend sve većih zaplijena duhana. 

“Smatramo da će se ovaj trend nastaviti i u budućnosti imajući u vidu sve veću cijenu cigareta” rekao je Samardžija za Fokus.ba.

Podaci ove institucije pokazuju da je 2015. godine oduzeto preko 20.000 ilegalnih kutija cigareta, godinu kasnije preko 102.000, a prošle godine čak 145.028 kutija vrijednosti 416.541 KM.

Osim kutija cigareta ilegalno se trguje u duhanom u listu i rezanim duhanom. Samo u protekle tri godine Granična policija BiH je oduzela 1,3 tone duhana u listu kao i 3,3 tone rezanog duhana.

Krijumčari cigarete  najčešće transportuju u vozilima koristeći ilegalne puteve, zaobilazeći  granične prijelaze, kao i u čamcima, a služe se i različitim sredstvima da prikriju robu.

“Prilikom krijumčarenja, cigarete u najvećem broju slučajeva ne skrivaju, jer se radi o većoj količini cigareta. Međutim, registrovani su slučajevi krijumčarenja cigareta u skrovitim dijelovima vozila. Osim skrivanja u namjenski napravljenim bunkerima, roba se skriva u branicima vozila, ispod poklopca motora, u ventilacijskim otvorima u autobusima, bunkerima autobusa i slično. U jednom slučaju koji se desio na ulazu u BiH iz Crne Gore na Međunarodnom graničnom prijelazu Klobuk zaplijenjeno je 5.000 kutija raznih vrsta cigareta bez akciznih markica. Otkrivene su u unutrašnjosti muzičkih zvučnika prilikom granične kontrole vozila ‘Sharan’, bh. registarskih oznaka. “, kazao je Samardžija.

Analizom i obradom prikupljenih podataka tokom provođenja operativne akcije kodnog naziva  „PAT“ koja je realizovana u 2017. godini i bila usmjerena na presijecanje organizovanog krijumčarenja cigareta u Bosnu i Hercegovinu, primjetno je da se nastavlja trend iz prethodnih godina tj. da se različite vrste cigareta bez akciznih markica BiH krijumčare iz Crne Gore u BiH.

“Također, vidljivo je da se zbog visokih cijena cigareta u legalnoj prodaji, sve veća količina krijumčarenih cigareta distribuira prema unutrašnjosti BiH, te se bez akciznih markica BiH prodaju na različitim mjestima, najčešće na tržnicama i pijacama”, naveo je Samardžija.

Protiv osoba kod kojih se prilikom granične kontrole otkriju cigarete ili duhan bez odgavarajuće dokumentacije, GPBiH u najvećem broju slučajeva nadležnom tužilaštvu podnosi Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.