Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CNN: Šta ISIS zapravo hoće? Ovo je njihovih 5 ciljeva!

ISIS-in-North-Africa

Svetske sile posljednjih mjeseci imaju jedan zajednički cilj – uništenje Islamske države. Traže se najbolje taktike, analizira se jesu li učinkovitiji zračni napadi ili udari na glavne izvore financiranja, no mnogi nisu svjesni jednog pitanja – što je to što ISIS zapravo želi? Koji je njihov konačni cilj, analizirao je CNN.

Globalni kalifat

ISIS-ov najveći cilj globalni je kalifat koji bi ostvariti putem globalnog rata. Radi se o želji za širenjem teritorija i izvan Bliskog istoka, obuhvaćajući i Europu te SAD. Globalni rat u ISIS-ovoj je propagandi nazvan i “rat protiv nevjernika”.

Njihova se propaganda oslanja na različita tumačenja Kurana i drugih vjerskih tekstova, a pritom se služe trikovima kako bi sljedbenike uvjerili kako je ono što žele zaista i ostvarivo.

ISIS često koristi svoj online magazin Dabiq u kojemu iznosi svoje vizije, a militanti često spominju proročanstva. Upravo iz njih proizlazi vjerovanje kako će upravo oni na kraju osvojiti Jeruzalem i Rim. Zbog toga se u svojim video porukama uvijek pozivaju na riječi poslanika.

Nameću se kao tumači Kurana jer zapravo manipuliraju onim što u njemu piše. Oživljavanje kalifata je odskočna daska za otvaranje globalnog bojnog polja. U tom smislu džihad je već započeo, a ISIS stalno koristi priliku da pošalje poruku muslimanima širom svijeta.

“Kraj puta je blizu, a ako želite biti istinski musliman, na pravoj strani historije, bolje je da nam se pridružite.”

Sljedbenici ISIS-a slave viziju globalnog kalifata, no prije nego krenu u bitku za njega, priprema se teren.

Zadržavanje teritorija i osvajanje novih

Vođa ISIS-a Abu Bakr al-Bagdadi rekao je u svom jedinom obraćanju kako je obaveza uspostaviti kalifat.

“To je dužnost muslimana koja je izgubljena već stoljećima. Uvijek treba težiti uspostavi kalifata”, rekao je al-Bagdadi.

Kalifat može postojati samo ako se čuva opstojnost teritorija i ako se on širi. Analitičari su složni kako je prvi cilj ISIS-a konsolidiranje kontrole nad Irakom i Sirijom, kako bi dokazali da mogu zauzeti i vladati i područjem s velikim gradovima, a ne samo pustinjom. U skladu s tim svako izdanje časopisa Dabiq ima moto – “Ostati i širiti se.”

U Libiji su razmjestili nekoliko stotina svojih boraca, a uložili su i dosta novca u to područje. Libijski teritorij može biti platforma za pokretanje terorističkih napada u susjedne zemlje Egipat i Tunis. Ipak, ISIS ima veće ambicije –širiti svoju prisutnost i u Jemenu, Afganistanu i Sinajskom poluotoku u Egiptu.

Brisanje granica

Islamska država ne poznaje granice nacionalnih država. Za njih je sve to umjetna tvorevina, za razliku od kalifata. ISIS je stvorio provinciju Wilayat koja nema nikakve veze s granicama postojećih država. Sam je Bagdadi rekao kako ISIS ne priznaje postavljene granice.

“Islamska država ne prepoznaje umjetne granice, niti državljanstvo, ništa osim islama”, rekao je al-Bagdadi.

ISIS na sebe gleda kao na spasitelja muslimanskih manjina u svijetu.

“Nećemo uživati u živtou dok ne oslobodimo sve muslimane, dok ne pronađemo Ak-Quds (Jeruzalem) i Al- Andalus (Španija) te osvojimo Rim”, rekao je IS-ov glasnogovornik.

ISIS zbog toga svega teži da se raspire mržnja između muslimana i drugih u svijetu. To im odgovara, da muslimani ne osjećaju pripadnost Europi i Americi. Onda im preostaje jedino da se pridruže kalifatu i “ubijaju nevjernike.” Tako oni na najuspješniji način šire svoju kampanju.

Pročišćavanje islama

Islamska država planira i čistke unutar samog islama. Ono čemu teže je iskorjenjivanje šijitiskih muslimana i njihovo protjerivanje iz kalifata. To je i razlog zašto su izuzetno okrutni prema njima, svim pate kada su više od 1.500 iračkih kadeta na izuzetno okrutan način lišili života u Tikritu, tokom 2014. godine.

“Opasnost od šijita je veća,a šteta koju mogu pruzrokovati destruktivnija od one koju predstavljaju Amerikanci”, jednom je izjavio Abu Musab al-Zarqawi, vođa iračkog ogranka Al Qaede. ISIS se doslovno drži njegove izjave.

Porobljavanje nevjernika

ISIS čini sve kako bi SAD i njegove saveznike isprovociraju da krenu u veliku bitku. Njihova brutalna ubistva američkih taoca, teroristički napadi u Parizu samo su dio takve izazivačke strategije. “Žele izazvati naše emocije”, rekao je Michael K. Nagata, američki general upoznat s tematikom.

Ne može se reći da jednim dijelom u tome nisu uspjeli, jer pokoljem u Parizu izazvali su cijeli svijet. Lider ISIS-a još 2014. u provokativnoj poruci upućenoj SAD-u je rekao – “Uskoro ćemo se sukobiti licem u lice, ne možemo dočekati taj dan.”

ISIS u sirijskom gradu Dabiqu kojeg je zauzeo (i po kojemu se zove njihov propagandni magazin) čeka dolazak neprijateljske vojske. Iz ove bitke može izaći samo jedan pobjednik, piše CNN, a ISIS smatra da su jedini pobjednici u cijeloj priči upravo oni.

“Mi ćemo osvojiti svoj Rim, slomiti vaše križeve i porobiti vaše žene. Ako ne mi, onda će vas naša djeca i unuci doći glave”, poručuju iz ISIS-a.