Vijesti

RAste broj zaraženih

Crna Gora uvodi drastične mjere: Policijski sat, obavezne maske, ograničeno radno vrijeme…

27/09/2020

Od ponoći je u cijeloj Crnoj Gori zaštitna maska obavezna za sve stanovnike starije od pet godina

Od ponoći će se u Crnoj Gori zbog naglog rasta broja novih slučajeva zaraze covidom-19 primjenjivati strože epidemiološke mjere koje uključuju uvođenje policijskog sata u nekim crnogorskim gradovima i ograničenje rada ugostiteljskih objekata.

Stroge epidemiološke mjere koje predviđaju policijski sat od 22 do 5 sati, te zabranu rada ugostiteljskih objekata, počet će se primjenjivati od ponedjeljka u Nikšiću, Beranama, Andrijevici i Rožajama, gradovima s najvećim brojem oboljelih, dok će se u Podgorici i Kotoru radno vrijeme kafića ograničiti do 22 sata.

Također, od ponoći je u cijeloj Crnoj Gori zaštitna maska obavezna za sve stanovnike starije od pet godina.

Crnogorske zdravstvene vlasti danas su zabilježile 116 novozaraženih, dok je prethodnih šest dana u ovoj sedmici prosječan broj novozaraženih dnevno bio blizu 250. Taj rast posljedica je, kako su ocijenili epidemiolozi, političkih skupova, i vlasti i opozicije, uoči i nakon parlamentarnih izbora kada je na crnogorskim ulicama bilo preko 100 hiljada ljudi.

Iz crnogorskog instituta za javno zdravlje vjeruju da će ove striktne mjere dovesti do toga da se već u prvoj polovini oktobra suzbije “intenzivno širenje epidemije i očuva zdravlje i živote stanovništva Crne Gore“.

“Svjesni smo ekonomske situacije i problema koji će nastati uslijed prijedloga ovakvih mjera, ali je ovo zaista jedini način da pokušamo da stavimo pod kontrolu izuzetno tešku epidemiološku situaciju i pomognemo zdravstvenom sustavu da se održi na nogama“, priopćeno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.