Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon 42 dana

Crna Gora više nije korona-free, “uvezli” su zarazu iz Bosne i Hercegovine

Crna-Gora-koronavirus

Crna Gora je početkom juna proglasila kraj epidemije koronavirusa

Crnogorski Institut za javno zdravlje u nedjelju je potvrdio novi slučaj zaraze koronavirusom, prvi nakon 42 dana uzastopno kako su svi testirani građani bili negativni.

Radi se, kako je saopćeno, o osobi koja je prošle sedmice boravila u Bosni i Hercegovini, a čiji su kontakti po povratku u Crnu Goru bili minimalni.

“Oboljeli je iz preventivnih razloga i na vlastito insistiranje boravio u samoizolaciji, gdje se i trenutno nalazi. Epidemiološko istraživanje je u toku, a inicijalni podaci ukazuju da je broj kontakata minimalan”, saopćeno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Crna Gora je početkom juna proglasila kraj epidemije koronavirusa na svojem teritoriju nakon što 28 dana uzastopno, odnosno dva inkubacijska razdoblja, nije zabilježen novi slučaj zaraze. Prethodno je ta zemlja postala prva država u Evropi bez aktivnih slučajeva zaraze covidom-19.

Od tada je Crna Gora otvorila granice za 130 zemalja u kojima je stopa obolijevanja manja od 25 na 100 hiljada stanovnika te je ukinula većinu mjera koje su donesene kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.