Adis Đorđijević povukao obarač škorpiona i ispalio smrtonosni hitac?

adis djordijevic

Na osnovu nalaza vještačenja koje je do sada prikupilo Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo, mala je mogućnost da je Lejla Muhović 28. jula u Miljevićima kod Sarajeva ubila bivšeg mladića Adisa Đorđijevića, a prema riječima tužiteljice Halide Vrabac, ona će se teretiti za izazivanje opšte opasnosti, piše Oslobodjenje.

adis djordjijevic - lejla muhovicTužilaštvo je, naime, dobilo dio nalaza DNK vještačenja brisa uzetog sa obarača škorpiona, iz kojeg je ispaljen hitac koji je usmrtio Đorđijevića te nalaze parafinskih rukavica uzetih od njega i njegove bivše djevojke, potvrdila je tužiteljica Vrabac.

Na osnovu nalaza vještačenja barutnih čestica na rukama njih dvoje ispostavilo se da je na lijevom Đorđijevićevom dlanu nađeno osam barutnih čestica. Na lijevoj nadlaktici nađene su četiri, a na desnoj pet čestica od barutnih gasova nastalih sagorijevanjem prilikom ispaljenja zrna iz pištolja, dok su na desnom dlanu nađene tri čestice.

Na lijevom dlanu Lejle Muhović pronađene su dvije čestice, lijevoj i desnoj nadlaktici po jedna, a na desnom dlanu četiri barutne čestice.

Tužiteljica je pojasnila da je prilikom vještačenja tragova DNK uzetih sa obarača pištolja, utvrđeno da trag potiče od nepoznatog muškarca. Upravo zato je zatraženo da vještak biološke struke od Đorđijevića uzme nesporni uzorak DNK biološkog profila koji bi se uporedio sa onim koji je skinut sa obarača pištolja.

Tužilaštvo je dobilo i nalaze obdukcije koju je obavio patolog Hamza Žujo, a kojom je ustanovljeno da je smrt nastupila usljed iskrvarenja. Ulazni otvor nalazi se na trbuhu, a prostrelni kanal proteže se s lijeve u desnu stranu, odozdo na gore, prolazi kroz jetreni režanj i izlazi na plećku.

– Prema karakteristikama ulaznog otvora zrna na trbuhu, vještačenjem je utvrđeno da je cijev oružja u momentu ispaljenja zrna bila u relativnoj blizini tijela, kazala nam je tužiteljica Halida Vrabac.

Pored ovih, pribavljeno je i vještačenje krvi Đorđijevića i Muhovićeve, kojim je ustanovljeno da nisu bili pod uticajem alkohola.

Osim biološkog vještačenja, Tužilaštvo očekuje i izvještaj vještaka mehanoskopske struke, te još nekoliko drugih vještaka, potvrdila je tužiteljica Halida Vrabac.

Sudeći prema do sada prikupljenim nalazima, može se pretpostaviti da je Đorđijević pištolj najvjerovatnije držao na sjedištu, između nogu, te da je cijev pištolja bila okrenuta na gore. Pretpostavka je da su se Adis i Lejla otimali za oružje, i to Adis lijevom rukom, a Lejla desnom, te da je vjerovatno Adis dotakao obarač škorpiona, koji je vrlo osjetljiv i tada je došlo do opaljenja.

Podsjetimo, prema nezvaničnoj verziji događaja, Đorđijević je Lejlu Muhović pronašao u Ulici Hamdije Ćemerlića u Novom Sarajevu, ubacio u škodu i zaputio se ka Vracama. Policija je krenula u potjeru za njim i o svemu obavijestila kolege iz Istočnog Sarajeva.

Đorđijevića je policija, nakon jurnjave, sustigla u mjestu Miljevići na području Istočnog Sarajeva. On je bio naoružan vojnim pištoljem škorpion iz kojeg je jedan hitac ispalio prema policiji, a koja je uzvratila sa najmanje četiri hica koja su pogodila njegovu škodu. Poslije se iz škode začuo još jedan pucanj, nakon čega je Đorđijević ispao iz automobila iz kojeg je ubrzo izašla Lejla Muhović, te se predala policiji. Navodno je djevojka bila pod dejstvom narkotičkih sredstava… Cijeli događaj bio gotov do dolaska patrole iz Istočnog Sarajeva. Tokom uviđaja u Đorđijevićevom vozilu pronađena je samo jedna čahura.

Adisov otac Mirsad Đorđijević u četvrtak je preuzeo automobil u kojem je njegov sin izgubio život. Ponovo je kazao da je vjerovatno sarajevska policija uposlenicima KCUS-a zabranila da daju informacije o Adisu koji je tu dovezen nakon što je ranjen iz pištolja, a medijima se plasirana lažna priča da je davanje informacija zabranila porodica. On je rekao je da je njegov sin tog dana došao kući, obukao se i izašao napolje, rekavši mu da kupi lubenicu i kokice, te dodao da će se brzo vratiti. Da je Adis mrtav, Mirsad je saznao čitajući vijesti na portalima.

Nakon toga, otišao je u mrtvačnicu da vidi njegovo tijelo, ali mu to nije bilo dozvoljeno.

Mirsad Đorđijević i Adisovi prijatelji ispričali su da su Adis i Lejla tri mjeseca prije ovog događaja živjeli skupa u iznajmljenom stanu na Koševskom Brdu. Nakon jedne svađe navodno je Lejla u Adisa pucala iz škorpiona, te ih je gazdarica istog dana izbacila iz stana. Prema Đorđijevićevim tvrdnjama, škorpion je pripadao Muhovićevoj, a nosio ga je i njegov sin.