Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osumnjičen za terorizam

Adnan Ćatić uhapšen na Aerodromu Sarajevo: Povratnik sa sirijskog ratišta

aerodrom sarajevo
Foto: BHRT/ Arhiva

Ćatić je otišao u Siriju 1. jula 2013. godine letom iz Sarajeva za Istanbul, a u avionu s njim su bili Jasmin Jašarević i Munib Ahmetspahić

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su zajedno sa policijskom službenicima Granične policije Bosne i Hercegovine, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo slobode lišili jedno lice, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela “Organizovanje terorističke grupe”, “Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama” u vezi sa krivičnim djelom “Terorizam” propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Kako saznaju mediji, riječ je o Adnanu Ćatiću Adi. On je bio pripadnik terorističke organizacije ISIL. On se iz Sirije prebacio u Tursku, zatim iz Turske u Sarajevo gdje uhapšen na aerodromu.

Podsjećamo, Ćatić je otišao u Siriju 1. jula 2013. godine letom iz Sarajeva za Istanbul, a u avionu s njim su bili Jasmin Jašarević i Munib Ahmetspahić. Ćatić se šerijatski vjenčao sa Adnom Balihodžić.

Ćatić je rođen u Zenici, a do 2012. godine boravio je u Gornjoj Maoči.

Kako je saopćeno iz SIPA-e, lice lišeno slobode je sprovedeno u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonom predviđenom roku biti predato u dalju nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti su provedene u saradnji sa Obavještajno sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine.