Crna hronika

Advokat Kapo o saznanjima o mogućoj likvidaciji

15/07/2015

Advokat Muhidin Kapo, kojem je, prema istrazi Tužilaštva BiH, prijećeno ubistvom zbog budućeg svjedočenja na suđenju za ratni zločin, kazao je da će tražiti da se predmet vrati državnim pravosudnim institucijama jer ima “loše iskustvo” sa sudom u Istočnom Sarajevu.

– Kao oštećeni tražit ću da se ovaj predmet sudi na Sudu BiH, jer imam loše iskustvo s tim tamo sudom. To je sud koji ne opravdava ono za šta je postavljen. Ne radi u interesu pravde – rekao je Kapo, pojasnivši da je takvo njegovo mišljenje formirano na osnovu sudskih odluka, načina vođenja procesa i pristrasnosti.

Kapo je pojasnio da je Milenko Krsmanović angažirao ljude da ga ubiju jer je trebao svjedočiti protiv njega, o tome kako ga je maltretirao 1992. godine.

Krsmanović je optužen za ratni zločin počinjen na području Sokoca i uskoro bi mu trebalo početi suđenje pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu.

– Saznao sam da je tražio i angažovao neke ljude da mene likvidiraju jer mu nije u interesu da se pojavim živ pred sudom, jer ću reći ono što njemu ne ide u prilog. Srećom, to je otkriveno na vrijeme – kazao je Kapo, istaknuvši da je bilo riječi i o insceniranoj saobraćajnoj nesreći i sličnim načinima likvidacije.

Kapo je privatno angažirao ljude da ga štite jer smatra da se “normalan čovjek ne može prijatno osjećati”.

Međutim, Kapo nije prijavljivao prijetnje Tužilaštvu BiH, već su se oni javili njemu i rekli da imaju saznanja da mu se sprema likvidacija i da prate Krsmanovića.

Zbog sumnje da je planirao ubistvo, Krsmanović je uhapšen 18. juna ove godine i nalazi se u pritvoru. Tužilaštvo BiH još uvijek nije podiglo optužnicu protiv Krsmanovića.

Kapo je privatno angažirao ljude da ga štite jer smatra da se “normalan čovjek ne može prijatno osjećati”

U razgovoru za BIRN – Justice Report, Kapo je pojasnio da je u julu 1992. godine zarobljen na lokalitetu Bijele Vode (općina Sokolac).

– Zarobio me je jedan momak, imao je pušku. Kad me zarobio, skupilo se cijelo selo, a nedugo zatim pojavilo se vozilo u kojem su bila dva vojnika. Jedan od njih je ovaj Krsmanović – ispričao je Kapo, dodavši da su ti vojnici imali maskirna odijela, beretke i amblem specijalne jedinice “Munja”.

Vojnik koji je bio sa Krsmanovićem, kazao je Kapo, imao je nadimak “Crni”.

Pojašnjavajući kako je prepoznao vojnike, Kapo je rekao da je Krsmanović uoči rata bio učesnik jedne saobraćajne nesreće na Romaniji u kojoj je teško stradao njegov rođak.

Kasnije, Kapo zastupa interese rođaka pred sudom.
– Svezali su mi ruke lisicama i uzeli sve što sam imao – prisjetio se Kapo, istaknuvši da su ga Krsmanović i Crni stavili u auto i odvezli prema Sokocu.

Kako je pojasnio, odveli su ga prema šumi i počeli udarati.

– Trpio sam dok mi nije pukla noga u desnom zglobu. Pao sam. Nema kud me nisu udarali, i rebra su mi polomili – ispričao je Kapo i naglasio da je Crni repetirao pištolj, ali mu je Krsmanović rekao da ne puca jer bi im mogao “valjati za razmjenu”.

Nakon toga, nastavio je Kapo, Crni i Krsmanović su ga odveli u bolnicu na Sokocu, ali mu medicinsko osoblje nije htjelo ukazati ljekarsku pomoć. Onda su ga odveli u pritvor na Sokocu i zatvorili u samicu.

Kapo je kazao da mu je Krsmanović zaprijetio da ne smije nikome reći da su mu slomili nogu, već da je pao i ozlijedio se.

Nakon dvije noći u pritvoru na Sokocu, Kapo je, kako je ispričao, prebačen u “Rasadnik” (općina Rogatica), gdje je bio do 28. jula.

Nakon što mu je izvjesni Macola nožem probio ruku na dva mjesta i ispovređivao ga Radislav Ljubinac zvani Pjano, Kapo je prebačen u bolnicu na Sokolac.

Nakon nekoliko dana, Kapo je, kako je rekao, prebačen u samicu na Sokocu i tu je zadržan do 23. augusta, kada je razmijenjen.

Ljubinac je 2007. u Sudu BiH osuđen na deset godina zatvora, javlja BIRN Justice Report.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.