Crna hronika

krijumčarenje ljudi

Akcija “Insajder”: Policija od jutros vrši pretrese u više bh. gradova

07/07/2022
Foto: Pixsell/Ilustracija

Pretresi se obavljaju na osam lokacija na području Zvornika, Tuzle, Konjica i Brčkog

Policija obavlja pretrese na osam lokacija u više gradova u Bosni i Hercegovini.

Kako je saopšteno iz Granične policije Bosne i Hercegovine, pretresi se obavljaju na osam lokacija na području Zvornika, Tuzle, Konjica i Brčkog, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo krijumčarenje ljudi.

Akciju kodnog naziva “Insajder” provode pripadnici Centralne istražne kancelarije Granične policije BiH, pod nadzorom Tužilaštva BiH, a prema naredbama Suda Bosne i Hercegovine.

Oglasili se iz Tužilaštva BiH

Postupajuća tužiteljica Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, od ranih jutarnjih sati, koordinira aktivnosti policijskih djelatnika Granične policije BiH koji vrše pretrese na osam lokacija, u odnosu na veći broj osumnjičenih osoba. Pretresi se vrše na području Tuzle, Zvornika, Brčko Distrikta BiH i Konjica.

Tokom istrage u operativnoj akciji “Insider” prikupljeni su dokazi da su pripadnici organizirane kriminalne skupine, u dužem vremenskom periodu, stupali u kontakt sa pripadnicima migrantske populacije, koji nezakonito borave u Bosni i Hercegovini, te za novčanu naknadu vršili skrivanje, organiziranje, prijevoz i krijumčarenje ilegalnih migranata, prema teritoriji  Hrvatske, te dalje prema zemljama EU.

Izvršenjem kaznenih djela, osumnjičeni su ostvarivali veliku imovinsku korist, te nanosili štetu sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovinu u odnosu na kaznena djela povezana sa ilegalnim migracijama.

Osumnjičeni se terete za kaznena djela udruživanja radi činjenja kaznenih djela i krijumčarenje osoba. Nakon što se provedu istražne radnje i pretresi, postupajuća tužiteljica dat će upute o daljim aktivnostima prema osumnjičenima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.