Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akcija “Tranzit” zbog trgovine drogom: Uhapšene četiri osobe

specijalci-fup-1
Ilustracija

Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage, u petak, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli s realizacijom operativne akcije kodnog naziva “Tranzit”, a vezano za krivično djelo “Nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Federalne uprave policije (FUP) navedeno je da je ova operativna akcija realizovana uz značajnu podršku Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

Vezano za navedene aktivnosti na području Unsko-sanskog kantona, lišena su slobode četiri lica i to dva lica iz Sarajeva incijala T. K. (1966. god.), H. J.(1988. god.) koja su vršila transport opojne droge i dva lica iz Bosanske Krupe incijala A. M. (1982. god.) i A. K. (1982. god.) koja su vršila kupovinu opojne droge. Prilikom pretresa vozila koja su koristili osumnjičeni, pronađeno je i oduzeto, cca. 4 kg opojne droge “Cannabis Sativa L“.

U skopu navedenih aktivnosti, a po Naredbi Općinskog suda u Sarajevu dana 09. 02. 2018. godine izvršeni su također i pretresi na dvije lokacije na području općine Novo Sarajevo – Sarajevo, kojom prilikom je u kući koju koristi osumnjičeni H. J., pronađeno i oduzeto cca. 3 kg opojne droge “Cannabis Sativa L”. Pored opojne droge, prilikom pretresa pronađeno je vatreno oružje i municija.

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, u zakonskom roku biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Asistenciju u ovim aktivnostima je pružalo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.