Crna hronika

Tužilaštvo BiH

Akcija u Banjoj Luci zbog krijumčarenja razornog eksploziva iz BiH u Austriju

11/05/2021
Ilustracija

Istraga se odnosi na krijumčarenje oko 4,5 kilograma razornog eksploziva Nitropent, zajedno sa štapinima i mehanizmima za daljinsko aktiviranje

Po nalogu Tužilaštva BiH na području Banje Luke realizira se akcija u borbi protiv neovlaštenog međunarodnog prometa oružja i eksploziva.

Operacija se realizira u saradnji sa partnerskim institucijama Republike Austrije, a odnosi se na krijumčarenje veće količine, od oko 4,5 kilograma vrlo razornog eksploziva sa područja BiH u Republiku Austriju.

Po nalogu tužitelja Tužilaštva BiH, realizira se opsežna akcija na području Banja Luke, u kojoj sudjeluju policijski djelatnici MUP-a RS, a istražitelj Tužiteljstva BiH nalazi se na terenu gdje koordinira aktivnosti.

Radi se o aktivnostima koje se realiziraju u suradnji sa partnerskim institucijama Republike Austrije, a odnose se na procesuiranje kaznenih djela organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa oružja i vojne opreme i neovlaštenog prometa opojnih droga.

Na području Banja Luke, meta operacije je jedan osumnjičeni a pretresi se vrše na ukupno dvije lokacije. Tijekom pretresa pronađeni su dokazni materijali bitni za postupak.

Istraga se odnosi na krijumčarenje oko 4,5 kilograma razornog eksploziva Nitropent, zajedno sa štapinima i mehanizmima za daljinsko aktiviranje, uključujući daljinske i sabotažne upaljače, koji se često koristi u izvršenjima terorističkih akata i kriminogenih aktivnosti.

Eksploziv je prokrijumčaren u Austriju, gdje je jedna osoba procesuirana i osuđena na višegodišnju kaznu zatvora, a aktivnosti u BiH odnose se na osobu koja je sudjelovala u nabavci, skrivanju i krijumčarenju eksploziva iz Bosne i Hercegovine prema R Austriji.

Također, izvršeno je krijumčarenje i manje količine opojne droge.

Nakon što se aktivnosti okončaju, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužitelju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.