Akcija “Uplatnica”: Uzimao novac za registraciju auta, ali nije uplaćivao

registracija tehnicki
Ilustracija

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije u saradnji sa službenicima Odjeljenja za pravne i kadrovske poslove, Policijske uprave Banjaluka, juče su podnijeli izvještaj Okružnom tužilaštvu Banjaluka, protiv Z.P. (1990) iz Banjaluke, javlja Anadolu Agency (AA).

“Osumnjičeni nije izvršio obavezne uplate na račun javnih prihoda RS, zadržavajući određene novčane iznose za sebe, a istragom je utvrđeno da u oko 500 zahtjeva za registraciju vozila nije bilo izvršenih uplata za javne prihode budžeta Republike Srpske i Bosne i Hercegovine”, navodi se u današnjem saopštenju Policijske uprave Banjaluka.

Izvještaj je podnesen zbog postojanja sumnje da je izvršio krivično djelo “Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja”, “Falsifikovanje isprave”, “Navođenje na ovjeru neistinitog sadržaja”.

“Izvještaj je rezultat nastavka akcije kodnog naziva ‘Uplatnica’, kojom je obuhvaćena višegodišnja istraga vođena sa ciljem pronalaska dokaza za rasvjetljavanje navedenih krivičnih djela u kojima je pričinjena materijalna šteta u iznosu od oko 82.280 KM”, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Tokom navedene akcije, saslušan je veći broj svjedoka i prikupljeno je dovoljno dokaza koji ukazuju da postoje osnovi sumnje da je djelo izvršeno od 1. oktobra 2013. godine do 8. oktobra 2015. godine na štetu računa javnih prihoda RS i BiH.

“Lice se sumnjiči da je kao zaposlen u preduzeću za posredovanje u prodaji i registraciji vozila, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, iskoristio svoj položaj te štampao i falsifikovanim pečatom ovjeravao uplatnice, koje su bile garancija uplaćenih prihoda, a zatim ih davao klijentima, koji su ih koristili kao dokaz o uplati prilikom registracije vozila”, stoji u saopštenju.