Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akcija “Urban”: Spriječen političko-rođački plan da se otme imovina na Marijin Dvoru

parking-marijin-dvor

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, jutros su započeli realizaciju operativne akcije kodnog naziva “Urban”, usmjerene protiv organizovanog kriminala.

U okviru akcije “Urban”, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo izvršeni su pretresi objekata na sedam lokacija i slobode je lišeno sedam lica, zbog postojanja osnova sumnje da su lica lišena slobode počinila krivično djelo organizovani krminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnog ugovora, zloupotreba procjene, poticaj na izvršenje krivičnog djela, i porezna utaja, usljed čega je prouzrokovana šteta u budžetu Kantona Sarajevo za više od tri miliona konvertibilnih maraka.

Lica lišena slobode, će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, biti predata postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo na dalje postupanje.

Uhapšeni su Fahrudin Oručević, bivši ministar u Vladi Kantona Sarajevo, Narcis Behlilović, bivši dekan Elektrotehničkog fakulteta, prodekan Irfan Turković, vještak Kenan Softić, vlasnik firme Lake Nedžad Bubica, Enes Begović, bivši uposlenik Općine Novo Sarajevo i Lamija Maglić-Stajić, službenica za inspekcijske poslove u Općini Novo Sarajevo.

Kako je kazala portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić, ova grupa se tereti da su kao članovi organizirane grupe od 2012. do 2014. godine pravnom licu pribavili imovinsku korist zaključenjem štetnog ugovora o zamjeni gradnje nekretnina i oštetili budžet u iznosu većem od tri miliona KM.

Fokus nezvanično saznaje da su hapšenja povezana sa vlasnikom firme Lake u vlasništvu Nedžada Bubice. Naime, istraga o ovom predmetu traje već izvjesno vrijeme, tačnije od kada je Pravobranilaštvo KS stopiralo realizaciju sporazuma po kojem je firma LAKE trebala dobiti atraktivno zemljište u centru Sarajeva, inače vlasništvo Kantona.

Kompaniji Nedžada Bubice pet dunuma, skoro neprocjenjive vrijednosti, obećano je kao „nagrada“ za renoviranje objekta u kojem je smješten Elektrotehnički fakultet, a koji mora biti srušen.

Inače, borba za atraktivnu parcelu na Marijin Dvoru traje od 1997. godine. Konačno, firma Lake je prije tri godine uspjela s tadašnjom upravom Elektrotehničkog fakulteta potpisati i sporazum prema kojem dobija u vlasništvo ovih pet dunuma višemilionske vrijednosti, a da zauzvrat renovira zgradu u krugu Kampusa koju ETF praktično iznajmljuje od Univerziteta.

Tokom rekonstrukcije je ugovor s Univerzitetom o korištenju objekta u Kampusu bio pri kraju pa je čudno kako su se čelnici Fakulteta, zajedno s bivšim ministrom obrazovanja, usudili početi milionski projekt u tuđoj zgradi i pred istek ugovora?!

Građevinci kompanije LAKE ispunili su svoju obavezu, renovirali su objekt ETF-a, ali vlasnik Nedžad Bubica, čiji je brat Jusuf Bubica bio ministar u prošlom sazivu Vlade KS, nije tako lako došao do obećanog zemljišta.

Po mnogo čemu spornu transakciju stopiralo je Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo koje nije dalo saglasnost da se pet dunuma u Kotromanića ulici uknjiži kao vlasništvo firme Nedžada Bubice, uz obrazloženje da je ova nekretnina vlasništvo Kantona, a ne ETF-a, ali i uz ocjenu da je izvođač radova na zgradi ETF-a u Kampusu nezakonito izabran.

Član bivše Vlade KS, u kojoj je premijer prvo bio Fikret Musić (SDP), a potom od novembra 2012. godine Suad Zeljković (SDA), svojevremeno je tvrdio kako je riječ o dobro osmišljenom političko-rođačkom planu da se imovina Kantona da u bescijenje, pri čemu bi profitirale obje strane: naručilac radova i izvođač.