Akciji “Kolt”: Uhapšene dvije osobe osumnjičene za krijumčarenje kokaina

policija traka

Po nalogu Tužiteljstva BiH realizirana je akcija kodnog naziva “Kolt” u kojoj su na području Bijeljine lišene slobode dvije osobe osumnjičene za organizirano krijumčarenje većih količina opojne droge kokain, na području BiH i regiona, prenosi Anadolu Agency.

U okviru akcije ostvarena je značajna suradnja sa policijskim i pravosudnim institucijama Republike Srbije, gdje su također provedeni određeni pretresi i istražne aktivnosti.

Djelatnici Tužiteljstva BiH, istražitelj i stručni suradnik, u okviru pripreme aktivnosti, boravili su na području Srbije i aktivno sudjelovali u lociranju i otkrivanju počinitelja ovih kaznenih djela.

“U dobro isplaniranoj i operativno provedenoj akciji tužitelja, istražitelja i policije na terenu, na području BiH, prilikom simulirane primopredaje, lišen je slobode Medić Rajko, rođen 1965. godine u Novom Travniku i Marenović Dragoslav, rođen 1955. godine u Kraljevu, Srbija, a lišenje slobode izvršili su pripadnici MUP-a RS”, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U ovom predmetu Tužiteljstvo BiH provelo je opsežnu i koordiniranu istragu u suradnji sa MUP-om RS, policijskim agencijama u BiH i partnerskim agencijama u susjednim zemljama, sa ciljem otkrivanja i procesuiranja osoba, koje se bave krijumčarenjem teške opojne droge kokain, izuzetno visoke čistoće, na području regiona.

Nakon provedene istrage i istražnih radnji u BiH i Srbiji, lišeni su slobode osumnjičeni koji su pod istragom zbog kaznenog djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojne droge, navode iz Tužiteljstva BiH.

“Prilikom aktivnosti koje su prethodile lišenju slobode i samog lišenja, zaplijenjena je količina od oko 400 grama opojne droge kokain, izuzetno velike čistoće, čija vrijednost na ilegalnom narko-tržištu prelazi iznos od 40.000 KM, a na uličnom narko-tržištu i do tri puta više”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Na području Srbije je u pretresima pronađen i pištolj sa prigušivačem. Tužiteljstvo navodi da prikupljeni dokazi ukazuju da je navedeni dio organizirane mreže krijumčara ove opojne droge, koja kokainom snabdijeva ilegalno narko tržište u Srbiji, BiH, Mađarskoj i Rumunjskoj, te da je u kontaktima sa dilerskim skupinama i pojedincima koji čine ovu mrežu.