Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žurnal

Aladin Biser uhapšen zbog ubistva Fetija Mihmića

policija-brcko-distrikta (1)

Biser je navodno isto radio i Mihmiću – uzimao mu je novac uz obećanje da će mu u sudu ubrzati sudski postupak u kojem je bio jedna od stranaka

U Brčkom je zbog ubistva 80-godišnjeg Fetija Mihmića Opana uhapšen 38-godišnji Aladin Biser, uposlenik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH pod suspenzijom, piše Žurnal.info.

Biser je u brčanskom sudu počeo raditi 2012. godine, a bio je uposlen kao referent za unos podataka. Ovo radno mjesto je, tvrdi izvor Žurnala, dobio zahvaljujući prijateljskoj vezi njegove porodice sa predsjednikom suda Jadrankom Grčevićem.

Protiv Bisera je ranije pokrenut krivični postupak, a sudilo mu se u sudu u kojem je i bio uposlen zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i lažno predstavljanje. Zbog ovih krivičnih djela nepravomoćno je osuđen na sedam mjeseci zatvora.

Biseru je, ranije je saopćeno, dokazana krivica i za prevaru uzimanjem novca od preduzetnika kojem je obećao uništiti dokaze u sudu, koji su ga navodno inkriminirali u poslovanju. Trenutno je žalbeni postupak u toku pred Apelacionim sudom Brčko distrikta BiH.

Biser je navodno isto radio i Mihmiću – uzimao mu je novac uz obećanje da će mu u sudu ubrzati sudski postupak u kojem je bio jedna od stranaka.

Žurnal je prije nekoliko mjeseci, podsjetimo, pisao da je u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH uposleno nekoliko osoba koje su ranije uslovno osuđivane, a da su njihove kazne u momentu zaposlenja bile u njihovim krivičnim evidencijama. U tom kontekstu spomenuli smo i Bisera, protiv kojeg se u istom sudu u kojem je uposlen vodio i krivični postupak.

Protiv njega je, pisali smo, pokrenut i disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti, ali je on obustavljen zbog “zastare vođenja disciplinskog postupka”.

„Protiv Bisera je predsjednik suda Jadranko Grčević pokrenuo disciplinski postupak tek kada je uslijedilo nekoliko anonimnih prijava, ali je disciplinski postupak tada već zastario. Namjerno se s tim odugovlačilo. I na kraju je disciplinski postupak uslijedio tek nakon što je Tužilaštvo Brčko distrikta BiH zaprimilo prijavu protiv Bisera zbog lažnog prijavljivanja“, tvrdi naš izvor.

Isti izvor navodi da je Jadranko Grčević u Osnovni sud Brčko distrikta BiH godinama upošljavao osobe, ne po kvalitetu i stručnosti već po prijateljskim vezama. Na isti način je uposlen i Biser.

„Sve ovo, kao što je kršenje samih propisa prilikom izbora određenih kandidata koji se biraju na osnovu poznanstva i prijateljstva, a ne na osnovu kvaliteta i stručnih kompetencija, dodatno urušava ugled pravosuđa kako u Brčko distriktu, tako i u čitavoj BiH“, navodi izvor Žurnala.