Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aleksandar Majkić koji je zadavio suprugu osuđen na 30 godina zatvora

aleksandar-majkic

Aleksandar Majkić (39) osuđen je u Okružnom sudu u Banjoj Luci na 30 godina zatvora za monstruozno ubistvo supruge Mirjane Majkić (40).

Ubistvo se dogodilo u martu ove godine u Gradiški kada ju je zadavio pred njihovim petogodišnjim sinom. To je najveća kazna koja je izrečena u ovom sudu u poslijeratnom periodu.

Majkić je u avgustu pred sudskim vijećem priznao zločin, ali je nakon toga, na zahtjev odbrane, bio podvrgnut neuropsihijatrijskom vještačenju, te je utvrđeno da je djelo počinio u uračunljivom stanju. Sud je nakon toga prihvatio Majkićevo priznanje.

U obrazloženju presude sudija Olga Pantić je navela da je ubistvo izvršeno na veoma podmukao način, te da je Majkić “sjeo na stomak supruzi koja je bezbrižno spavala pored njihovog sina i udavio je”, prenosi Faktor.

– To je učinio dok mu je sin vikao “Tata nemoj”, istakla je Pantić.

Podsjetimo, Aleksandar je Mirjanu dok je još spavala, golim rukama zadavio. Sve se odigralo pred očima petogodišnjeg sina, koji se probudio, a koji je navodno molio oca da mu ne ubije majku.

U stanu je bio sve do sedam sati ujutro, kada je dijete odveo do Mirjaninih roditelja, koji su živjeli na spratu niže, i rekao im šta je uradio, da bi se zatim uputio prema policijskoj stanici gdje se i dobrovoljno predao.