Crna hronika

Tužilaštvo BiH

Amel i Amer nelegalno prodavali lijekove, jedan dobio šest mjeseci, drugi godinu dana uslovno

16/08/2022
Foto: D. B./Fokus.ba

Amel u trajanju od jedne godine, a Amer u trajanju od šest mjeseci koje se neće izvršiti ako optuženi u roku od tri godine od dana pravosnažnosti presude ne počine novo krivično djelo

Optuženi za krivično djelo nedopuštena trgovina lijekova Amel i Amer Velić (1991), sporazumno su priznali krivicu, nakon čega su u Sudu BiH osuđeni na uslovne kazne zatvora.

Amel u trajanju od jedne godine, a Amer u trajanju od šest mjeseci koje se neće izvršiti ako optuženi u roku od tri godine od dana pravosnažnosti presude ne počine novo krivično djelo.

Oglašeni su krivim za krivično djelo nedopuštena trgovina iz člana 212. stav 1. u vezi sa članom 29. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optuženi se terete da su tokom 2021. godine, neovlašteno nabavljali lijekove i medicinska sredstva čiji promet zahtijeva odgovarajuća odobrenja nadležnih institucija, te neovlašteno stavljali u promet putem korisničkog profila na internet oglasniku.

U skladu sa sporazumom, od optuženih će se oduzeti sredstva korištena za izvršenje krivičnog djela, uključujući lijekove i medicinska sredstva.

Na osnovu članova 110. i 111. Krivičnog zakona BiH, od optuženih će se oduzeti nezakonita imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 12.735 eura i 9.940 KM.

Kažnjavanje ove vrste krivičnih djela je važno, nanosi se velika šteta i opasnost za zdravlje stanovništva, jer navedeni medikamenti, nisu prolazili procese i standardne kontrole farmaceutskih proizvoda koji su propisani u BiH.

Sporazumno priznanje proslijeđeno je Sudu BiH koji je prihvatio sporazume i izrekao kaznu optuženim, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.