Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amir Kovačević oslobođen optužbi za ubistvo Kristijana Botića

amir kovacevic presuda

Vrhovni sud FBiH jučer je pravomoćno oslobodio Amira Kovačevića vlasnika firme AKM Komerc iz Tuzle, koji je bio optužen za ubistvo Kristijana Botića u tuzlanskom motelu „Royal“.

Vrhovni sud je ranije u dva navrata ukidao presudu Kantonalnog suda u Tuzli, koji je Kovačevića nepravomoćno osuđivao na zatvorsku kaznu od 87 mjeseci.

Kovačević se teretio za ubistvo počinjeno 9. septembra 2014., oko 3.30 sati, ispred restorana Royal u tuzlanskoj Ulici Bosne Srebrene. Kako je utvrđeno, Kovačević je ispalio 6 hitaca iz pištolja u Botića koji je u bolnici preminuo nakon 10 dana.

kristijan botic

Kristijan Botić

Sve je započelo na privatnoj zabavi, koju je vlasnik restorana organizirao povodom rođenja kćerke, a gdje se nalazio i poznati srbijanski nogometaš Mladen Krstajić koji je naručivao pjesme koje su Botića iritirale pa mu je on uzvratio pjesama “Da te nije Alija” i “Emina”.

Uslijedila su verbalna žestoka pijanska prepucavanja pa su se počele razbijati čaše, a nedugo zatim došlo je do kobnog sukoba. Kovačević je verbalno i fizički stao na stranu prijatelja Krstajića, kojega je Botić vrijeđao, pa su se povukli u vrt restorana i sobu, piše Večernji list.

Međutim, Botić je bio uporan u potjeri te su se počeli potezati i pištolji, što je i dovelo do krvoprolića na ulici. U optužnici je, između ostalog, navedeno da je vidno uzrujani Kovačević, nakon što je ispalio šest hitaca u Botića, skočio na njega udarajući ga nogama i pištoljem u glavu pa ga je Botićeva porodica prozivala za klasičnu “sačekušu”.

Inače, Botić je još 2009. bio preživio ranjavanje, kada je u njega Edis Halilović ispalio sedam hitaca u Živinicama. Botić je odležao i zatvorsku kaznu zbog okrutnog ubistva Đanija Perčića i teškog ranjavanja njegova brata Dine na tuzlanskom Korzu 2001.