Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužilaštvo bih

Arnel “preuzimao” migrante iz Srbije, uhvaćen dok je prevozio njih 17

migranti europol (1)

Migrante je prethodno njima poznata osoba ilegalno prevela preko granične linije iz Republike Srbije u BiH, a sve u cilju daljeg prebacivanja u zemlje EU

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Arnela Veje, rođenog 1984. godine u Sarajevu, koji se tereti da je za ugovoreni novčani iznos, prihvatom i prevozom omogućio migrantima nezakonit boravak na području BiH.

Migrante je prethodno njima poznata osoba ilegalno prevela preko granične linije iz Republike Srbije u BiH, a sve u cilju daljeg prebacivanja u zemlje EU, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi je nakon preuzimanja i prilikom nedozvoljenog tranzita migranata kroz teritoriju BiH otkriven i spriječen u mjestu Oglavak, Općina Zenica, gdje je pregledom zatečeno 17 ilegalnih migranta, državljana Pakistana i Bangladeša.

Optuženi se tereti da je postupio protivno Protokolu protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem, Zakona o graničnoj kontroli i Zakona o strancima i to svjesno i znajući da krijumčareni migranti nemaju vlastite važeće putne isprave i da ne ispunjavaju uslove za zakonit boravak na području BiH.

Učinio je to u namjeri pribavljanja imovinske koristi, prevozom je omogućio boravak krijumčarenim osobama u BiH, čime je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.