Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostar

Bajraktareviću i Elezoviću određen pritvor zbog davanja lažnog iskaza i lažnog prijavljivanja

sado djugum hapsenje
FOTO: Fena
Hapšenje Sade Đuguma

Edib Bajrektarević, zvani Deps, već ranije pravomoćno osuđen na uslovnu osudu za isto krivično djelo, a vezano za isti predmet i postupak

Na prijedlog Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Mostar, Općinski sud u Mostaru odredio je pritvor u trajanju od po najdulje jednog mjeseca, prema osumnjičenima Edibu Bajrektareviću, zvanom Deps, 1965. godište iz Mostara i Kerimu Elezoviću (rođen 1997.), također iz Mostara.

Pritvor im je određen zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo lažno prijavljivanje.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su svojim upornim i kontinuiranim djelovanjem u proteklom periodu, uticajem i poticanjem na krivična djela davanja lažnog iskaza i lažnog prijavljivanja, kao i na drugi način, pokušali ometati rad pravosuđa, odnosno, ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike, u predmetu koji se vodi pred Kantonalnim sudom u Mostaru protiv organizirane kriminalne skupe kojom je rukovodio Sado Đugum.

Općinski sud u Mostaru ocijenio je da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenima, jer postoji osnovana bojazan da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak i jer naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, suučesnike ili prikrivače, te jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo ili da će dovršiti pokušano krivično djelo ili da će učiniti krivično djelo kojim prijete, a za ta krivična djela može se izreći kazna zatvora najmanje od tri godine ili teža kazna.

Iz Tužilaštva HNK podsjećaju da se radi o nastavku operativnih akcija HUM i HUM I, koje poduzimaju policijski službenici Federalne uprave policije (FUP), a koje su usmjerene na otkrivanje i procesuiranje organizirane kriminalne grupe koja se specijalizirala za organiziranu trgovinu ljudima u svrhu sticanja protivpravne imovinske koristi.

U saopćenju se dodaje da je Edib Bajrektarević, zvani Deps, već ranije pravomoćno osuđen na uslovnu osudu za isto krivično djelo, a vezano za isti predmet i postupak.