Banjalučki liječnik spasio staricu u sudnici pa osuđen

Dusko Racic

Tokom izricanja presude u banjalučkom Osnovnom sudu, optuženi liječnik Duško Račić, bivši direktor Kliničkog centra Banja Luka, pritekao je u pomoć starici kojoj je pri napadu epilepsije pozlilo u susjednoj sudnici. Pala je u komu pa su službenici i sudski policajci uznemireno trčali hodnikom vičući: “Upomoć!”.

Nakon ukazane požrtvovnosti, Račić je osuđen na 6 mjeseci zatvora i 5.000 KM zbog primanja mita za nezakonito sređivanje invalidskih penzija. Prethodno je sve priznao, a nakon izricanja presude zanimalo ga je može li zatvorsku pretvoriti u novčanu kaznu te mu je sudac Dragan Uletilović odgovorio da se o tome može razgovarati tek kad dobije pisanu presudu.

Osim Račića, sve su priznali i liječnici Stanko i Milica Obradović, koja je odustala od predviđene kazne od 8.000 KM pa će joj se suditi. Stanko je pristao na uvjetnu kaznu od šest mjeseci i novčanu od 600 KM. Inače, u predmetu “Loto” su još optuženi medicinski vještak u Zavodu MIO RS Zoran Perduv i službenici Nada Kukavica, te liječnici Milenko Pađen, Beba Gajić i Dijana Đurić, Milenko Dukić, Mlađo Rogić, Boro Čulić, Drena Petrović, Žarko Muždeka, Mladen Marković i Vojko Subašić.

Terete se za primanje i davanje mita, trgovinu utjecajem i krivotvorenje ili uništavanje službene isprave. Prema optužnici, oni su 2013. omogućavali nezakonito stjecanje invalidskih penzija stanovnicima Mrkonjić Grada, Ribnika, Šipova i Kneževa. Od novopečenih penzionera uzimali su od 6.000 do 8.000 KM.

Račić je primao mito i krivotvorio službene isprave, a ostali liječnici su lažirali nužnu medicinsku dokumentaciju, dok su radnici Zavoda MIO prihvatili tu dokumentaciju i omogućavali izdavanje odluka o penzionisanju.