Tužilaštvo

Belmin putem interneta prodavao lijekove, kod kuće mu pronađena veća količina medikamenata

antibiotika
Foto: Unsplash
Ilustracija

Optuženi se tereti da je, u više navrata neovlašteno prodavao predmete čiji je promet zabranjen propisima Bosne i Hercegovine, čime je počinio krivično djelo – Nedopuštena trgovina

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Belimina Mašića (1997.) iz Zenice, državljanina BiH, koji se tereti za neovlašten promet lijekovima i medikamentima.

Optuženi se tereti da je, od polovine pa do kraja 2021. godine, putem internet oglasnika, oglašavao prodaju medikamenata, koji nisu upisani u registar medicinskih sredstava Bosne i Hercegovine u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, a koje je nabavljao i uvozio u Bosnu i Hercegovinu, ilegalnim putem i bez dozvole nadležnih organa.

Veća količina medikamenata

Prema prikupljenim dokazima, optuženi je ugovarao prodaju, te u više navrata, vršio prodaju medikamenata, a pretresom njegove kuće i vozila koja je koristio, takođe je pronađena i zaplijenjena veća količina medikamenata bez potrebne dokumentacije.

Optuženi se tereti da je, u više navrata neovlašteno prodavao predmete čiji je promet zabranjen propisima Bosne i Hercegovine, čime je počinio krivično djelo – Nedopuštena trgovina.

Sedam svjedoka

Navode optužbe, Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem sedam svjedoka, jednog stručnog vještaka kao i prilaganjem više od 50 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.