Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvanični podaci

BiH druga u jugoistočnoj Evropi po pucnjavama!

ubistvo sarajevo
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Ilustracija

Sigurnosna situacija odavno nije bila gora: Porast organiziranog kriminala, pucnjava u okviru nasilja u porodici, pa čak i pucanja u životinje

Prema zvaničnim podacima Koordinacijskog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja, broj incidenata u kojima je korišteno oružje je prošle godine znatno porastao u odnosu na godinu ranije.

U najkraćem, 2023. godine je bila godina u kojoj se poprilično pucalo, jer je zabilježen znatan broj incidenata, a najviše u kriminalnom kontekstu. Tako je upotreba oružja u okviru organiziranog kriminala porasla za 117 posto u odnosu na 2022. godinu odnosno lani je zabilježeno 63 incidenta, a u 2022. ih je bilo 29.

Došlo je i do porasta drugih incidenata sa kriminalnom pozadinom odnosno 33 posto više u odnosu na 2022. godinu. Nehotičnih pucnjava je također bilo više i to za 29 posto. S druge strane došlo je do pada procenta nerazjašnjenih pucnjava i eksplozija.

Lani je bilo i 10 posto više krađe oružja u odnosu na 2022. Također, zabilježeno je 12 pucanja u životinje što je 300 posto više nego godinu ranije. I slavljeničkih pucnjava je bilo više. Zabilježeno ih je 13, a u 2022. godini ih je bilo 5.

U 2023. godine je došlo do porasta zapljene oružja i to za četiri posto, zatim nasilja u porodici i to 29 posto više nego godinu ranije, kao i više rasprava s policijom.

Temeljem podataka SEESAC-ove platforme za praćenje incidenata sa vatrenim oružjem (AVMP) za 2023. godinu, u BIH je zabilježeno ukupno 529 incidenata sa vatrenim oružjem, te je BiH, prema informacijama ovog odbora, bila druga po ukupnom broju zabilježenih incidenata u odnosu na ostale jurisdikcije Jugoistočne Europe. Ovaj trend prisutan je od 2019. godine.