Bišćanka branila unuku od nasilnika, a sada joj prijeti zatvor

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću traži 30 dana zatvora za Bišćanku, jer je prijetila direktoru osnovne škole Harmani 1, nakon što je grupa dječaka pretukla njenu unuku.

Grupa učenika iz Bihaća pretukla je u martu ove godine djevojčicu sa posebnim potrebama, nakon čega je djevojčica završila u bolnici a cijeli slučaj završio na policiji.

Jasminka Samardžić-Baković, koja je i starateljica male Samante, tada je zaprijetila direktoru škole da mora zaštiti dijete, ili će ona uzeti pušku i kazniti nasilnike koji zlostavljaju njezinu unuku.

Jasminka Samardžić-Baković, koja je i starateljica male Samante, tada je zaprijetila direktoru škole da mora zaštiti dijete, ili će ona uzeti pušku i kazniti nasilnike koji zlostavljaju njezinu unuku

– To sam rekla u revoltu. Nisam znala na koji način da zaštitim svoje dijete. Dječaciji su je zlostavljali, a direktor ništa nije poduzimao da je zaštiti. Kada više nisam znala šta da radim, rekla sam da ću uzeti pušku, ali jasno je da sam to izgovorila u revoltu – rekla je za agenciju Patria Samardžić-Baković.

Policija je nakon incidenta pretresla kuću Jasminke i njene unuke, oružje nisu pronašli, no protiv Jasminke svjedno je podignuta optužnica. Kantonalna tužiteljica zatražila je od Suda u Bihaću da ovu ženu kazni sa 30 dana zatvora ili godinu dana uslovne kazne. Dječaci koji su pretuki Samantu, kao i njihovi roditelji, ne snose nikakve posljedice zbog zlostavljanja mala Samante.

Jasminaka i njena unuka žive u trošnoj kući u Bihaću. Nemaju nikakva primanja, zbog čega su vrlo često i gladne. Situacija je postala usložnjena nakon što je prije nekoliko mjeseci oboljela i Jasminka, prvo od dijabetesa a nakon toga i od karcinoma dojke.