Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši ministar obrazovanja USK priznao da je protuzakonito zaposlio suprugu

dario-juric234

Kantonalno tužilaštvu u Bihaću podiglo je optužnicu protiv Darija Jurića, bivšeg ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona, zbog protuzakonitog posredovanja pri zapošljavanju.

Jurić je optužen da je u ljeto 2011. godine, koristeći službeni položaj i uticaj, vršio pritisak na direktora jedne javne ustanove u Bihaću s ciljem da nezakonito zaposli njegovu suprugu, nakon čega je, protivno propisima ustanove, sa suprugom ministra zaključen ugovor o radu.

Kako je saopćeno iz Kantonalnog tužilaštva, Jurić je sklopio sporazum o priznanju krivnje, prenosi danas BIRN-Justice Report.

Kantonalno tužilaštvo također je podiglo optužnicu protiv Nermina Ćoralića, Refika Ćoralića i Senada Novkinića zbog primanja dara i protuzakonitog posredovanja.

Glasnogovornik Tužilaštva Adnan Tulić kazao je da se Nerminu Ćoraliću stavlja na teret da je, kao koordinator komisija za polaganje vozačkih ispita pri Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona, tokom marta i aprila ove godine, s više drugih članova ovih komisija, od kandidata koji su polagali vozačke ispite primao novac, da bi im, putem prikrivene upotrebe mobitela i audioaparata, kao i predajom već ispunjenih testova s odgovorima, omogućavao nezakonito polaganje vozačkih ispita.

Jurićev sporazum je proslijeđen Kantonalnom sudu u Bihaću, a optužnica protiv Nermina i Refika Ćoralića te Senada Novkinića Općinskom sudu u Velikoj Kladuši.