Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ponovljeno suđenje

Bjelić, Šarić i Hasić osuđeni na ukupno 29 godina zatvora

kantonalni sud (1)

Krivičnopravna sankcija izrečena akterima tog slučaja u ponovljenom suđenju identična je izrečenoj u ranijem postupku, početkom jula 2018. godine

Nakon okončanja ponovljenog postupka, Sudsko vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) danas je oglasilo krivim Hasiba Bjelića i Emira Šarića za organizirani kriminal u vezi s utajom poreza i pranjem novca i osudilo ih na po 13 godina zatvora.

Trećeokrivljena u ovom predmetu – Ferida Hasić, koja se tereti za organizirani kriminal u vezi s pranjem novca, osuđena je na tri godine zatvora.

Krivičnopravna sankcija izrečena akterima tog slučaja u ponovljenom suđenju identična je izrečenoj u ranijem postupku, početkom jula 2018. godine.

Novo suđenje Bjeliću i drugima počelo je u martu, a nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo raniju prvostepenu/nepravomoćnu presudu i predmet vratio KSS-u na ponovno suđenje.

Sud je nakon analize/ocjene izvedenih subjektivnih i objektivnih dokaza (iskaza svjedoka, nalaza vještaka i materijalnih dokaza) utvrdio da su stekla obilježja krivičnog djela za koja se akteri tog slučaja terete, te utvrdio njihovu odgovornost za inkriminacije iz perioda 2010-2016. godina, obuhvaćene optužnicom.

Hasib Bjelić, vlasnik benzinske pumpe “Umax Group” i Emir Šarić, vlasnik studentskog hotela “Emiran”, terete se da su zastupajući kompanije “Special Security Vehicle Trading“ iz Dubaija i kompaniju “Munster LTD” sa Sejšela utajili porez u iznosu višem od četiri miliona KM, odnosno da su zajedno s trećeokrivljenom Feridom Hasić, koja je bila član kriminalne grupe kojom su rukovodili Bjelić i Šarić, ‘oprali’ više od 20 miliona KM.

Četvrti član te grupe Zehrid Bjelić je u bijegu i nedostupan je pravosudnim organima BiH.

Kako je Sud utvrdio, na temelju fiktivnih ugovora sa spomenutim ino-firmama, novac je transferiran/uplaćivan na devizne račune Bjelića i Šarića, otvorene u više banaka, koji su oni koristili u privatne svrhe, za kupovinu više nekretnina, uključujući zemljište, stanove…, pritom izbjegavajući plaćanje poreza na dohodak i pripadajućih doprinosa za socijalno osiguranje.

Odlukom Suda oduzeta im je imovina pribavljenja izvršenjem spomenutih krivičnih djela, koja postaje vlasništvom FBiH, te je nadležnim institucijama naloženo da u skladu s presudom pravo vlasništva upišu u korist Federacije BiH.

Radi se o ranije ‘zamrznutoj’ višemilionskoj nepokretnoj i pokretnoj imovinom, te novac deponovan na računima kod različitih banaka a, između ostalog, benzinska pumpa Umax Group u Vogošći i studentski hotel Emiran u Nedžarićima, općina Novi Grad, kojima od februara 2017. godine upravlja Agencija za upravljanje oduzetom imovinom FBiH.

Bjeliću i Šariću je Rješenjem Suda produžen pritvor za devet mjeseci ili do nove odluke Suda.

Prema presudi, u izdržavanje kazne kada/ako postane pravomoćna bit će uračunato i vrijeme koje su prvo u drugookrivljeni proveli u pritvoru od 7. jula 2016. godine.

Prilikom odmjeravanja visine krivičnopravne sankcije Sud je u obzir uzeo olakšavajuće okolnosti – raniju neosuđivanost, porodične prilike, te korektno držanje okrivljenih, a kao otežavajuću manipuliranje velikim novčanim iznosima.

Inače, presuda u tom predmetu čitana je duže od dva sata, što, između ostalog, svjedoči o opsegu inkriminacija i složenosti njihovog dokazivanja.