Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borba protiv auto-mafije koja u Sarajevu dnevno ukrade više od dva vozila

BMW ilidza

Postupajući tužitelj ispitat će osumnjičene pripadnike auto-mafije koji su lišeni slobode na Ilidži, a Tužilaštvo BiH, kako su navelim radi opsežan predmet u borbi protiv struktura auto-mafije povezane sa prekograničnim i organizovanim kriminalom, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, kako je navedeno iz Tužilaštva BiH, postupajući tužitelj Tužilaštva BiH, čim se steknu uvjeti, ispitat će uhićene osumnjičene, koji su lišeni slobode prilikom razmjene vatre sa policijom, u pokušaju krađe skupocjenog motornog vozila u naselju Ilidža.

”S obzirom da su osumnjičeni i ranjeni, čim se steknu uvjeti, bit će ispitani i bit će predložena mjera pritvora, a već je izdata naredba da budu pod stalnom stražom i nadzorom policije. Navedeni osumnjičeni su pripadnici organizirane kriminalne skupine, koja već duži vremenski period prema operativnim i obavještajnim saznanjima, djeluje u Sarajevu i BiH”, naglasili su iz Tužilaštva BiH.

pucnjava_ilidza2

Pokušaj krađe BMW-a na Ilidži završio vatrenim obračunom s policijom FOTO I. Kralj / Fokus.ba

Tužiteljstvo BiH, navode, u suradnji Graničnom policijom, MUP-om Kantona Sarajevo i SIPA, zbog postojanja elemenata međunarodnog i organiziranog kriminala, provodi intenzivne aktivnosti u borbi protiv skupine osumnjičenih pripadnika, koji vrše krađe, otuđenja, krivotvorenje dokumentacije i dalju prodaju skupocjenih motornih vozila.

Pokušaj krađe BMW-a na Ilidži završio vatrenim obračunom s policijom FOTO I. Kralj / Fokus.ba

Pokušaj krađe BMW-a na Ilidži završio vatrenim obračunom s policijom FOTO I. Kralj / Fokus.ba

S obzirom na alarmantnu situaciju u ovoj oblasti, naročito u glavnom gradu BiH, gdje se godišnje otuđi ili ukrade blizu 1000 vozila (više od dva vozila dnevno) potreban je, navode iz Tužilaštva BiH, angažman svih policijskih i pravosudnih struktura, a naročitio sa razine entiteta i kantona, u procesuiranju počinitelja kaznenih djela, koja nemaju elemente međunarodnog i organiziranog kriminala.