RS

Braća kupila lažne diplome za 1.000 eura, pokušali dobiti posao u Austriji

euro-euri-pare

Policija je provjerama došla do saznanja odakle im lažne diplome i za falsifikovanje tereti Đumića i Čivčića

Banjalučanin Željko Đumić (57), koji je i ranije hapšen i procesuiran zbog falsifikovanja diploma, ponovo se našao pod lupom policije zbog sumnje da je nabavio lažne diplome Građevinske škole braći iz Trna, a sve to uz posredstvo Voislava Čivčića (36) iz Laktaša.

Đumića i Čivčića policija iz Gradiške sumnjiči da su počinili krivično djelo falsifikovanje isprave.

Kako sazanaju Nezavisne novine od izvora bliskih istrazi, lažne diplome plaćene su 1.000 eura, a trebalo je da posluže braći Nemanji M. (29) i Dejanu M. (35) kako bi sa zvanjem keramičara konkurisali za poslove u Austriji.

“Oni su stupili u kontakt sa Čivčićem, koji im je obećao da će za po 1.000 maraka po dokumentu nabaviti dvije diplome Građevinske škole u Banjaluci za zvanje keramičar, kako bi mogli konkurisati za posao u Austriji. Rekao im je da mu to može nabaviti Đumić, kojem mora platiti 800 eura, dok će sebi uzeti 200 eura”, rekao je izvor blizak istrazi.

Prema riječima izvora Nezavisnih, naručioci su uredno platili lažne diplome, koje su im izrađene, ali je po konkurisanju za posao preko granice došlo do problema.

Naime, jedan od njih se prijavio za posao s dokumentima keramičara, ali je austrijska kancelarija provjerila diplomu javne ustanove, odnosno Građevinske škole u Banjaluci i utvrđeno je da je njegova diploma lažna.

Policija je provjerama došla do saznanja odakle im lažne diplome i za falsifikovanje tereti Đumića i Čivčića.

Kako je saopšteno iz Policijske uprave Gradiška, podnijeli su Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv V.Č. iz Laktaša i Ž.Đ. iz Banjaluke zbog sumnje da su počinili pomenuto krivično djelo.

“V.Č. je osumnjičen da je početkom godine u mjestu Trn, opština Laktaši, za 1.000 eura prodao dvije lažne diplome za dva lica o završenom ispitu u stručnoj školi, koje je izdala školska ustanova u Banjaluci, saopšteno je iz Policijske uprave Gradiška. Lažne diplome su prethodno kupljene od Ž.Đ. u svrhu zasnivanja radnog odnosa u inostranstvu”, navodi se u saopštenju.

Đumić je i ranije sumnjčen za falsifikovane diplome, a 2018. godine da je za 400 evra izradio diplomu o završenom međunarodno priznatom ispitu iz njemačkog jezika ženi koja ju je prikazala u ambasadi u svrhu regulisanja vize.

Naime, žena iz Srebrenika pozvala je prijatelja iz Gradiške kako bi legalno nabavila diplomu jer odlično poznaje njemački jezik, ali joj je za to trebao odgovarajući dokaz.

On se raspitao preko nekih ljudi pa je diplomu izradio Đumić, za šta je ona platila ne znajući da je falsifikat.

Kada su joj u ambasadi tražili original diplomu, ispostavilo se da je ta koju je donijela lažna, a njen prijatelj je sve prijavio policiji, koja je tada došla do Đumića.