Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brčanska policija sprovodi akciju “Fantom” protiv trgovaca drogom

brcko policija

U cilju rasvjetljavanja kaznenih djela imovinskog kriminaliteta (razbojništava, krađa i teških krađa), nedozvoljenog držanja oružja i streljiva te suzbijanja rasturanja narkotičkih sredstava, na području Brčko distrikta pripadnici policije su u posljednjih sedam dana, planski provodili aktivnosti na realizaciji policijske akcije kodnog naziva “Fantom”.

U sklopu navedene akcije, poduzeto je više radnji s ciljem pronalaska tragova kaznenih djela i dokaza-predmeta važnih za kazneni postupak.

S tim u vezi, policijski službenici su u petak, 16. decembra, pretresli osobu s inicijalima H. K., rođen 1997. godine iz Brčkog, i vozilo marke “Alfa Romeo” u kojem su pronađena tri pvc paketa s više manjih pvc paketića sa sadržajem biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “marihuana”.

Također, 20. decembra izvršen je pretres osobe s inicijalima I. S. 1984 iz Brčkog, kod kojeg su pronašli 14 pvc paketića u kojima se nalazio sadržaj biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “marihuana” (9 paketića), opojnu drogu “speed” (5 paketića) te jednu “drobilicu”.

Protiv H. K. i I. S. Policija Brčko distrikta podnijet će izvješće Tužiteljstvu Brčko distrikta BiH, zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo “neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”.

U sklopu akcije, 21. decembra u mjestu Potočari, Brčko distrikt BiH, izvršen je pretres jednog stambenog objekta i sedam vozila. Pronađena su dva plinska pištolja i jedna zračna puška, za koje je utvrđeno da je iste nezakonito držala osoba s inicijalima S. V., rođen 1987. godine s područja Brčkog.

Protiv istog Policija će podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH.

Tijekom današnjeg dana policijski službenici izvršili su pet pretresa na pet lokacija, u kojima je pretreseno pet osoba, pet stambenih objekata i tri vozila. U tim pretresima pronađena je jedna “drobilica”, jedan okvir za automatsku pušku i 27 komada streljiva 7,62 mm.

Protiv osoba s inicijalima I. Z., rođen 1991., Policija će podnijeti izvještaj Tužiteljstvu Brčko distrikta BiH, zbog počinjenja kaznenog djela “nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih tvari”.

U sklopu navedenih radnji, kriminalistički je obrađeno 14 osoba koja se dovode u vezu s djelima imovinskog kriminaliteta, i to razbojništva, krađe i teške krađe, priopćeno je iz brčanske Policije.