Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Derventa

Brutalno pretukao sestru, pa prijetio da će ispaliti zolju na policijsku stanicu

Nakon što je pozvala policiju, on joj je zaprijetio da će je zaklati, a kada je došla policijska patrola nije se zaustavio, nego je krenuo da i njima prijeti

Osnovni sud u Derventi potvrdio je optužnicu protiv O.E. (36) zbog sumnje da je brutalno pretukao sestru, a zatim prijetio da će baciti bombu i ispaliti zolju na zgradu policijske stanice u tom gradu.

U optužnici, koju je podiglo Okružno tužilaštvo u Doboju, navedeno je da se ovo brutalno porodično nasilje desilo u noći između 11. i 12. juna ove godine u Derventi.

– Optuženi O.E. se prvo posvađao sa svojom sestrom S.I, a tokom svađe tu su bili i dvogodišnja kćerka S.I. i druga njihova maloljetna sestra (17). Tom prilikom sestri je zadao više udaraca rukama po cijelom tielu, nakon čega je ona pozvala policiju – piše u optužnici.

Nakon što je pozvala policiju, on joj je zaprijetio da će je zaklati, a kada je došla policijska patrola nije se zaustavio, nego je krenuo da i njima prijeti.

– Kada su došli policajci iz Policijske stanice Derventa K.N. i A.S, on je u rukama držao dva noža čije je oštrice okrenuo prema njima. Zatim je galamio na njih i psovao, da bi potom odbacio noževe. Tada je policajcima uputio ozbiljnu prijetnju: „Odoh ponijeti zelenu bombu i zolju, te ću se obračunati s vama“ – precizirano je u optužnici.

On se ni tada nije smirio nego je nastavio da prijeti policajcima i rekao im je da će u toku noći na policijsku stanicu ispaliti zolju, da bi zatim otišao iz kuće.

– Poslije kraćeg vremena ponovo se vratio i nastavio prijetiti i psovati S.I, nakon čega ju je oborio na krevet. Nakon što je sestra pala, on joj je kaišom zadao više udaraca po tijelu, usljed čega je ona zadobila više povreda – objašnjeno je u optužnici dobojskog tužilaštva.

Od teških udaraca ona je zadobila povrede u vidu krvih podliva desnog zgloba, te krvne podlive desnog ramena, lijeve podlaktice i korijena nosa, oguljotine kože lijevog ramena, lijeve usne, lijeve strane vrata i malog prsta lijeve šake, kao i nagnječenje čela.

Nakon toga je uhapšen.

U Tužilaštvu su pojasnili da je O.E. primijenio silu prema članu svoje porodice i time doveo do povrede njenog tjelesnog integriteta.

– Djelo je učinjeno u prisustvu djeteta. Osim toga, prijetnjom da će neposredno upotrebiti silu spriječio je i službeno lice u vršenju službene radnje, koju je preduzelo u okviru svojih ovlašćenja – objašnjeno je u optužnici.

Do 10 godina zatvora

Prema krivičnom zakonu Republike Srpske, za porodično nasilje se može izreći i do 10 godina zatvora.

– Ko primjenom nasilja, prijetnjom, te drskim i bezobzirnim ponašanjem ugrožava tjeleseni integritet članu porodice može se kazniti novčano ili kaznom zatvora do tri godine. Ako usljed porodičnog nasilja nastupe teške povrede ili je delo učinjeno u prisustvo djeteta, može se dobiti od 2 do 10 godina zatvora – piše u zakonu.

Za prijetnje službenom licu izvršeno upotrebom oružja može se izreći kazna od jedne do 5 godina zatvora.