Bugari krivotvorenim karticama oštetili banku u BiH za 130.000 maraka

bankomat 1

Državljanin BiH i trojica Bugara Cvetil Iliev, Kalajan Cvetanov i Stanislav Stanijev uhapšeni su u akciji Federalne uprave policije (FUP) zbog sumnje da su, kao organizirana kriminalna grupa, krivotvorenim platnim i bankarskim karticama oštetili jednu banku u BiH za oko 130.000 maraka.

Ne želeći otkriti identitet uhapšenih, kao ni banku koja je oštećena, iz policije su saopštili kako su prilikom pretresa kod osumnjičenih pronađeni dokazi koji ih povezuju s navedenim krivičnim djelom.

“Pod nadzorom tužitelja Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu, izvršeni su pretresi vozila i iznajmljenih stanova koje koriste osumnjičeni na području Sarajeva. Tom prilikom pronađen je i privremeno oduzet mobilni laboratorij s visokosofisticiranom elektroničkom opremom koja je korištena za krivotvorenje kreditnih kartica, te izradu uređaja za njihovo krivotvorenje, kao što su MSR uređaji, “skimmeri”, minijaturni audio i videouređaji za snimanje podataka, s posebnim specifičnim uređajima za ometanje radiosignala.

Nakon pretresa uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su činile međunarodnu kriminalnu grupu specijaliziranu za krivotvorenje kreditnih i ostalih kartica za bezgotovinsko plaćanje. Bugari su osumnjičeni za organiziranje kriminalne grupe, a državljanin BiH za pomaganje u vršenju krivičnih djela”, naveli su iz policije.

“Istraga još nije okončana. hapšenja su uslijedila kada je prikupljen dovoljan broj dokaza, ali su aktivnosti na ovom predmetu nastavljene. Trenutno vršimo provjere s kolegama iz susjednih zemalja kako bismo utvrdili je li grupa odgovorna za identične krađe u regiji, za što postoje ozbiljne indicije.”

Nakon kriminalističke obrade, osumnjičena četvorka predana je u nadležnost Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu udruživanja radi krivotvorenja kartica, te izrade, nabave, posjedovanja, prodaje i davanja na upotrebu sredstava za krivotvorenje. Poslije saslušanja trojici Bugara predložena je mjera pritvora zbog opasnosti od bijega.

Podsjećamo, prije nekoliko godina u Prijedoru su uhapšeni rumunski državljani Antoni Danijel (36), Georg Kurea (46) i Grigora Radu Lucijan (31) pod sumnjom da su krivotvorenim karticama opljačkali više bankomata u Republici Srpskoj s kojih su ukrali više od 40.000 KM.

Razotkrivena rumunska banda koristila je tzv. skimmere na bankomatu, što se smatra specijaliziranim alatom rumunskih i bugarskih kriminalaca. Lopovi imaju “direktan prenos” te snimke i obično čekaju u automobilu negdje u blizini dok se korisnik ne udalji od bankomata.

Potom pomoću tzv. bijele plastike, odnosno praznih kartica, naprave kopiju prave i dovoljno je samo unijeti PIN kod kako bi dobili pristup nečijem bankovnom računu koji potom neometano mogu isprazniti.