Crna hronika

muprs

Čak 964 vozača isključeno iz saobraćaja zbog alkohola, 118 zadržano na triježnjenju

19/07/2021
FOTO: Ilustracija

U trodnevnoj akciji zbog utvrđenog prisustva droge ili psihoaktivnih supstanci u organizmu i odbijanja da se podvrgnu ispitivanju, policijski službenici su sankcionisali 40 vozača

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) su u okviru pojačane kontrole učesnika u saobraćaju koja je organizovana 15., 16. i 17. jula 2021. godine na području RS-a, zbog prisustva alkohola u organizmu iz saobraćaja isključili 964 vozača, a zbog prisustva alkohola preko 1,5 g/kg 118 vozača zadržano je lišenjem slobode do otriježnjenja odnosno oporavka, javlja Anadolu Agency (AA).

“Zbog utvrđenog prisustva droge ili psihoaktivnih supstanci u organizmu i odbijanja da se podvrgnu ispitivanju, policijski službenici su sankcionisali 40 vozača”, saopšteno je iz MUP-a RS-a.

Navodi se da su u kontrolama koje su organizovane posredstvom punktova, kontrolisana sva eventualna kršenja zakonskih odredbi, ostvarujući vid kontrole tzv. lijevak, a po principu nulte tolerancije.

Tokom navedena tri dana ukupno kontrolisano je 19.240 učesnika u saobraćaju, a u činjenju prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja zatečena su 6.494 učesnika u saobraćaju.

“Zbog počinjenih prekršaja, od višestrukih povratnika u činjenju najtežih prekršaja iz oblasti bezbjednost saobraćaja, policijski službenici su privremeno oduzeli osam motornih vozila. Na području Policijske uprave Bijeljina oduzeta je poluautomatska puška i 50 kg duvana u rifuzi, a na području PU Foča od vozača je oduzeto 2 grama spida i 1,5 grama marihuane”, navodi se u saopštenju.

Ova akcija provedena je u okviru kampanje “Vozi oprezno – putuj bezbjedno”, čiji je cilj smanjenje broja poginulih u julu i avgustu.

“U periodu januar – juni 2021. godine dogodila se 4.681 saobraćajna nezgoda, što je više za 16 posto u odnosu na isti period 2020. godine. U saobraćajnim nezgodama poginulo je 36 osoba, odnosno jedna osoba više u odnosu na uporedni period, teže je povrijeđeno 206 lica (manje za 5,1 posto), dok je lakše povrijeđeno 1.111 lica (više za 10,8 posto)”, navodi se u saopštenju.

Saobraćajne nezgode su najčešće prouzrokovali vozači koji su upravljali motornim vozilom pod dejstvom alkohola (571), zatim vozači do dvije godine vozačkog staža (521), lica bez položenog vozačkog ispita (178) i četiri vozača koja su upravljala vozilom pod dejstvom droga ili psihoaktivnih lijekova.

Iz MUP-a RS-a apeluju na sve učesnike u saobraćaju, a posebno na vozače, da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima i stanju na putevima, te da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.