Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cicmil pogođen s pet metaka, policija izuzela snimke videonadzora

bozidar cicmil

Nakon brutalnog ubistva u Mostaru, gdje je Božidar Cicmil (32), mladi poduzetnik i vlasnik kompanije “Moj taxi” likvidiran u zasjedi kada ga je ubica sačekao i zapucao na njega u garaži njegove zgrade u Ulici Bleiburških žrtava na broju 23, mostarski istražitelji se nadaju da će im snimke videonadzora s obližnjih objekata pomoći u potrazi za ubicom, piše Dnevni list.

Bijeg preko stubišta

Naime, u samoj garaži gdje je Cicmil likvidiran nema videonadzora, međutim dežurna kantonalna tužiteljica Valerija Tomić rekla je kako su policajci uzeli neke snimke s okolnih objekata te da će se sve to pregledavati i analizirati.

ubistvo mostar (2)

Je li ijedna od kamera u blizini Cicmilove zgrade snimila ubicu kako bježi, zasad je nepoznanica. Naime, moglo se čuti kako je misteriozni napadač, nakon što je prekjučer u garaži najprije zapucao na Cicmila, a potom i na njegovog vozača Sašu Brkića, navodno otrčao iz garaže preko stubišta.
Pretpostavlja se kako je potom pobjegao dalje u dvorište.

[yuzo_related]

Tužiteljica Tomić jučer je rekla kako je Cicmilovo tijelo prebačeno na obdukciju te kako je utvrđeno da je on pogođen s pet metaka.

“Imao je tri prostrijelne i dvije ustrijelne rane u predjelu gornjeg torza. Pronađen je jedan metak u tijelu, to će biti poslano na vještačenje, na vještačenje će biti poslane i čahure koje su pronađene u garaži, a tek kada se to završi, znat ćemo iz kakvog je naoružanja on ubijen”, objasnila je tužiteljica.

Jučer su se pak mogle čuti neslužbene priče kako se vjeruje da je Cicmil navodno ubijen iz Heklera ili Škorpiona.

Zasad jedini svjedok ubistva je Cicmilov vozač Saša Brkić, koji je sporno jutro trebao doći po svog šefa u autu te je ugledao kako njegov šef pada nakon što je pogođen rafalom.

“Cicmil je čekao u garaži da po njega dođe njegov vozač Saša Brkić, tada su se otvorila vrata garaže, Cicmilov vozač je rekao da je čuo rafal i ugledao svog šefa kako pada, on je tada automobilom krenuo, ugledao je ubicu, grunuo ga je automobilom, a ubica je tada zapucao i na njega, vozač kaže da je jedva uspio izvući živu glavu“, rekao je ranije izvor iz MUP-a HNK-a.

Uspješan poduzetnik

Jedan od građana je rekao kako je Cicmil nekoliko sedmica prije no što je ubijen ozlijedio nogu u nesreći na paraglidingu te je morao koristiti usluge vozača. Inače, nakon što je Cicmil ubijen počele su se javljati razne spekulacije o njegovoj smrti, a iako su pojedini mediji prenijeli kako je Cicmilovo ime tek usput spomenuto na jednom suđenju za mafijaško ubistvo u Crnoj Gori, dežurna tužiteljica Tomić je rekla da je takvo nešto čula tek iz medija te nije mogla reći je li Cicmil imao nekih problema s mafijom u Crnoj Gori.

U Mostaru ga svi pamte samo po dobrom, a ostat će upamćen kao mladi i uspješni poduzetnik koji je otvorio kompaniju “Moj taxi“ koja je promijenila navike Mostaraca što se tiče vožnje taksijem.

Oni koji su ga lično poznavali tvrde kako se radilo o rijetko dobrom čovjeku, humanitarcu koji ne samo da je otvorio na stotine radnih mjesta u Mostaru, nego je pomagao kome je stigao.

ubistvo mostar (1)

Govore kako je izdvajao novac za pravoslavnu crkvu, za humanitarne akcije, večeri poezije, da je bio redovan donator krvi.

Paroh mostarski Radivoje Krulj rekao je kako je Cicmil izdašno pomagao njihovu crkvu, te da je ostao šokiran kada je čuo što mu se dogodilo. U Mostaru se Cicmil slobodno kretao i imao mnoštvo prijatelja. Dvije večeri prije, no što je ubijen bio je na boks spektaklu. Dakle, nije se od ničega krio niti je spominjao bilo kakve prijetnje.

Političke reakcije

Nakon ubistva Cicmila jučer su stigle i prve političke reakcije pa je tako Kantonalni odbor SDP-a kritizirao MUP HNK-a zbog brojnih neriješenih slučajeva u zadnje vrijeme navodeći kako su “prebijanje sindikalista, univerzitetskih profesora, paljenje automobila novinarima i brojni drugi incidenti kulminirali ubistvom u Mostaru na ulici u sred bijela dana”.

Reagirao je i Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNK-a koji je najoštrije osudio svirepo ubistvo mladog poduzetnika u Mostaru.

Herceg je istakao kako je nakon saznanja o ubistvu Cicmila, odmah stupio u kontakt s ovlaštenima i pozvao ih na poduzimanje žurnih koraka na rasvjetljavanju događaja koji je uznemirio, ne samo građane Mostara i HNK, nego i šire regije.

“Još jedanput, odlučno pozivam ovlaštene institucije, prije svih, Ministarstvo unutarnjih poslova i Tužiteljstvo HNŽ, da u najkraćem roku otkriju i liše slobode počinitelje ovoga i drugih zločina koji remete sigurnost građana Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije”, stoji u priopćenju Nevenka Hercega.