Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grbavci kod Bosanske Gradiške

Čopar pasa lutalica napravio pokolj na imanju Željka Blagojevića

psi lutalice ovce2

Grbavčani su se organizirali, pa noću obilaze obore sa stokom. Obratili su se i komunalcima. Radnici „Gradske čistoće“ postavili su kaveze, ali rezultata još nema

Psi lutalice napravili su pravi pokolj ovaca u potkozarskom selu Grbavci kod Bosanske Gradiške. Ni ograđen pašnjak nije spasio ovce Željka Blagojevića, vlasnika farme i dječijeg sela. Čopor pasa lutalica usmrtio je desetak ovaca.

Ovo nije jedini slučaj u Grbavcima, a poklane ovce, koze i jarići broje se desetinama. Blagojević kaže da su psi lutalice nemilosrdni i neriješiv su problem za farmere.

– Prije nekoliko dana psi su preskočili prostor koji sam ogradio, usmrtili su deset ovaca i jednog ovna, u posljednjih nekoliko mjeseci, usmrtili su jarca i troje janjadi, dok jednu kozu intenzivno liječimo da preživi – kazao je Blagojević za Dnevni avaz.

Grbavčani su se organizirali, pa noću obilaze obore sa stokom. Obratili su se i komunalcima. Radnici „Gradske čistoće“ postavili su kaveze, ali rezultata još nema.

– Najteže je uhvatiti pse lutalice, posebno u rubnim dijelovima grada. Odgovara im zimsko vrijeme kada su dani kratki, a vidljivost smanjena. U toku je nabavka zračne puške za uspavljivanje pasa – kaže direktor „Gradske čistoće“ Željko Bilbija.

Mještani Grbavaca koji se bave ovčarstvom strahuju i od šakala.

Grbavčani se boje i za djecu, koja neosvijetljenim putevima idu pješice do škole. U pomoć su, osim komunalaca, pozvali i lovce kako bi se stanje u ovom selu na obroncima Kozare normaliziralo. Štete do sada su ogromne i mjere se hiljadama KM.