Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čuvar usmrtio kradljivca sekundarnih sirovina, a potom zapalio objekat

slavonija_pozar

Rođaci I. A. i S. N. rođeni 1992, inače Romi iz Mostara u nedjelju su oko podneva krenuli s periferije ka centru grada s ciljem pronalaska sekundarnih sirovina od čije su preprodaje dosad živjeli. Ostavili su automobil na Bulevaru, a potom se zaputili redom od objekta do objekta, sve do napuštene zgrade nekadašnjeg salona namještaja Slavonija DI u naselju Rudnik na sjevernom izlazu iz grada.

Nakon što su izvršili izviđanje objekta, vjerovatno informisani da u njemu postoje dnevni i noćni čuvari, Romi su se zaputili do obližnjeg kafića u kojemu se u tom trenutku nalazio čuvar objekta V.T. Popili sup o čašu vode, te nakon nekoliko minuta uvidjeli da V.T. više ne sjedi na svojoj stolici. Potom su uvjereni da je V. T. otišao kući, kroz razbijeno staklo na prozoru ušli u napušteni objekat Slavonije DI s ciljem otuđenja sirovina.

Tamo ih je sačekao čuvar V.T. koji je nakon što je ispalio jedan hitac u zrak, pokušao fizički se s njima obračunati.

S.N. je uspio izaći napolje, dok je I.A. ostao unutra i naguravao se s V.T. koji je potom ispalivši drugi hitac usmrtio I.A. i to na očigled njegovog rođaka koji je pobjegao s lica mjesta.

V.T. je potom zapalio zavjesu u objektu koja je prouzrokovala veliki požar, a s ciljem prikrivanja kaznenog djela, te se uputio s lica mjesta. Dan kasnije nakon što je veliki požar u kojemu je objekat kompletan izgorio, te se zapalilo nekoliko obližnjih automobila, u unutrašnjosti je pronađeno izgorjelo muško tijelo.

Policija je kasnijim radnjama ustanovila da je riječ o I.A., nakon čega je uskoro V.T. priveden i pod sumnjom da je učinio krivično djelo – predate Tužilaštvu HNK.

– V.T. će osim za ubistvo odgovarati i za paljevinu koja je prouzrokovala veliku štetu. Riječ je o osobi od ranije poznatoj policijskim organima, koja je nekad radila u Slavoniji DI. Nije poznato ko ga je ovlastio da čuva napušteni objekat, iako se pouzdano zna da je objekat čuvan i noću i danju. Pištolj kojim je učinjeno krivično djelo nije bio registrovan, kazao je načelnik Odjela općeg kriminaliteta u Sektoru kriminalističke policije Draženko Miletić.