Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ubistvo u mostaru

“Cviki” je prije zločinca Radića, ubio svog punca, a pokušao je ubiti suprugu i svastiku

mostar maka ubistvo (1)
Ministar Grubeša (desno) omogućio Radiću (lijevo) izdržavanje kazne u Hrvatskoj

Cvitanović i ubijeni Radić bili su tokom rata u istoj jedinici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), Specijalne policije MUP-a Herceg-Bosne

Josip Cvitanović Cviki osumnjičen da je sinoć u Mostaru ubio osuđenog ratnog zločinca Marka Radića, odranije poznat policiji, tužilaštvu i sudu u Mostaru. Prije 16 godina, 2004. hicima iz pištolja ubio je svog punca, a pokušao je ubiti i svoju suprugu te njenu sestru, no pištolj je zatajio.

Pomilovao ga je 2012. godine, tri mjeseca prije isteka zatvorske, tadašnji predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

Cvitanović i ubijeni Radić bili su tokom rata u istoj jedinici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), Specijalne policije MUP-a Herceg-Bosne.

Što se ubijenog Radića tiče, osim ratnih zločina za koje osuđen na 21 godinu zatvora, u žižu javnosti je dospio i kada mu je Županijski sud u Zagrebu 2018. godine preinačio presudu Suda BiH za ratne zločina u Mostaru, sa 21 na 12 i po godina.

Radić je osuđen i zbog udruženog zločinačkog poduhvata, a u zatvoru je trebalo da ostane do 2027. godine. No, udovoljeno mu je da kaznu zatvora izdržava u Hrvatskoj umjesto u BiH, a to mu je odobrio ministar pravde BiH Josip Grubeša 8. oktobra 2018. godine.

Ubijeni Radić je na Sudu BiH bio osuđen za ratne zločine u logoru Vojno na 27 godina zatvora, a Županijski sud u Zagrebu preinačio je tu presudu te je smanjio na 12.5 godina zatvora jer je odbacio kvalifikacije udruženog zločinačkog pothvata.

Nakon ubistva Radića, Cvitanović je pobjegao u Čapljinu u ranije iznajmljenom vozilu, saznaje Bljesak.info. Potom se vratio u Mostar, gdje je nedaleko od mjesta zločina i uhapšen.

Josip Cvitanović Cviki tokom dana trebao bi biti predat u nadležnost Tužilaštva HNK.

Obdukcija ubijenog Radića će biti izvršena sutra. Pogledajte kako je govorio zločinac Radić nakon završetka rata, prije nego će njoga zlodjela izaći na vidjelo…