Deset automafijaša ove godine izašlo iz pritvora, a policija ih ponovo zatekla u krađama

Krađa automobila Profimedia

Sinoćnji slučaj ubistva policijskog službenika u Sarajevu još jednom je pokazao da se sigurnosni i pravosudni sistem u Kantonu Sarajevo (KS) suočava sa brojnim problemima.

Podsjećamo, jedan policajac je smrtno stradao, a drugi je povrijeđen nakon što su na njih pucali kradljivci automobila u C fazi Alipašinog Polja.

Sarajevska policija je od početka tekuće godine, kada je riječ o krađama vozila, nadležnom tužilaštvu podnijela službeni izvještaj protiv 13 osoba, od kojih je čak deset povratnika u vršenju krivičnog djela.

To praktično znači da policija u većini slučajeva uradi svoj posao, ali da pravosudni organi zakažu. Automafijaši veoma brzo iznova izađu na ulicu, a zatim ih policija ponovo zatekne u vršenju istog krivičnog djela. Dakle, takvih je slučajeva od početka ove godine bilo čak deset.

Podaci sarajevske policije pokazuju i da je u prvih devet mjeseci ove godine na području KS izvršeno 230 krivičnih djela teških krađa motornih vozila. Od ovog broja 52 vozila su vraćena vlasnicima, a 13 vozila su vlasnici vratili sami.

Osim krađa vozila, u KS su zabilježeni i brojni slučajevi provale u vozila, ukupno 346.

Brojni su i napadi na policajce u Sarajevu. Podaci MUP-a KS pokazuju da je od početka godine bilo 15 napada  na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti. Zabilježena su i četiri pokušaja sprečavanja službene osobe u vršenju službene radnje.