Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Detalji akcije “Consigliere”: Evo zbog čega su uhapšeni Dženis Kadrić i Alem Hodović

hodovic kadric
Kadrić (stoji lijevo) u društvu sa Gačaninom (krajnji desno). Alem Hodović je na slici skroz lijevo

Osumnjičeni će nakon provedenih aktivnosti, biti predati postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u istrazi

Pripadnici MUP-a KS su jutros po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili Dženisa Kadrića, bivšeg specijalca FUP-a, te Alema Hodovića.

Oni su uhapšeni u okviru predmeta formiranog na osnovu informacija dobijenih iz aplikacije Sky. Kadrić i Hodović su uhapšeni u akciji “Consigliere” zbog sumnje u krivično djelo pranje novca, potvrdilo je Tužilaštvo BiH.

U toku su pretresi na području sarajevskih općina Novi Grad i Centar.

Obojica uhapšenih ranije su dovođeni u vezu sa Edinom Gačaninom, vođom narkokartela “Tito i Dino”, koji je nedavno, nakon sporazuma sa holandskim tužilaštvom, osuđen na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od milion eura.

Oglasilo se Tužilaštvo BiH

– Policijski službenici MUP-a KS, postupajući pod nadzorom tužitelja iz Sky tima Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, na području Sarajeva proveli su aktivnosti lišenja slobode dvojice osumnjičenih, kao i pretrese prostorija jedne pravne osobe-preduzeća.

Slobode su lišeni osumnjičeni Dženis Kadrić rođen 1989. godine u Sarajevu, nekadašnji uposlenik Federalne uprave policije, kao i Alem Hodović rođen 1983. godine u Priboju, a vrše se pretresi pravne osobe-preduzeća E.S. TECH d.o.o Sarajevo – potvrdilo je Tužilaštvo BiH.

Aktivnosti se provode u okviru predmeta kodnog naziva “Consigliere” sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija, a osumnjičeni su pod istragom zbog organizovanog kriminala, povezanog sa neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih droga, kao i pranja novca, odnosno unošenja velikih iznosa novca stečenog krivičnim djelima u redovan platni promet u Bosni i Hercegovini, kupovinom pokretne i nepokretne imovine.

– Osumnjičeni će nakon provedenih aktivnosti, biti predati postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u istrazi, naveli su iz Tužilaštva.