Crna hronika

Tužilaštvi bih

Detalji akcije “Sky”: Zaplijenjeno 2,5 tona droge, namijenjena je bila tržištu EU

10/03/2020

Lišeno je slobode ukupno šest osumnjičenih osoba, te izvršeni pretresi na ukupno četiri lokacije u BiH. Nezakonita imovinska korist u izvršenim kaznenim djelima procjenjuje se na više od 2 miliona KM

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici SIPA-e, izvršili su lišenja slobode i pretrese osumnjičenih, u okviru akcije “Sky”.

Lišeno je slobode ukupno šest osumnjičenih osoba, te izvršeni pretresi na ukupno četiri lokacije u BiH. Nezakonita imovinska korist u izvršenim kaznenim djelima procjenjuje se na više od 2 miliona KM.

Ove aktivnosti nastavak su operacija usmjerenih na otkrivanje i razbijanje krijumčarskih lanaca opojne droge marihuana-“skunk”, iz Albanije preko Crne Gore i BiH, prema zemljama EU, koje su provedene u prethodnim mjesecima u operacijama “Petrol Line”, “24” i “24+” u kojima su na području Istočnog Sarajeva (Krupac), graničnog prijelaza Gradiška i Gabeli kod Čapljine, izvršene pojedinačne zaplijene više stotina kilograma opojne droge namijenjene narko-tržištu zemalja EU, čija vrijednost na ilegalnom tržištu doseže višemilijunske iznose, saopšteno je iz državnog tužilaštva.

U okviru aktivnosti Tužiteljstva BiH, zajedno sa partnerskim agencijama za provođenje zakona u BiH i zemaljama regije, zadokumentirano je krijumčarenje velikih količina opojne droge marihuana-“skunk”, najčešće u kamionskim transportima, nakon čega je na prostoru Bosne i Hercegovine, izvršeno presretanje i zaplijena više od 2,5 tone opojne droge.

Nezakonita imovinska korist, koju su krijumčarenjem stekli osumnjičeni koji su lišeni slobode, procjenjuje se na više od 2 miliona KM.

Ovim aktivnostima koje su rezultat dobre suradnje institucija unutar BiH, kao i efikasne međunarodne suradnje, zadat je ozbiljan udarac strukturama narko-mafije na području BiH i regiona.

Današnje aktivnosti predstavljaju završne aktivnosti provedenih operacija, nakon čega će se aktivnosti usmjeriti na podizanje optužnica protiv osumnjičenih koji su lišeni slobode.

SIPA zaplijenila više tona droge, pronađene i stotine hiljda eura (FOTO)

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.