Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje za dvostruko ubistvo u Sarajevu: Došao sa automatskom puškom

hadzisulejmanova ulica – ubistvo

Vještačenjem videomaterijala koji je snimila kamera videonadzora sa porodične kuće Naila Mujičića vidjelo se da su ubijeni Adnan Ćurevac (1989) i Edin Hrnjić, zvani Hole (1990) u 12.56 sati 9. jula 2016. ušli u Hadži sulejmanovu ulicu, te prišli i obili vozilo vlasništvo Sadina Bahune. Petnaestak minuta kasnije vidio se trenutak kada je Bahuna sa zadnje strane vozila prišao vozilu i s bočne strane ispalio rafal u pravcu Ćurevca i Hrnjića, prenosi Oslobođenje.

Snimak nadzornih kamera jedan je od ključnih dokaza Tužilaštva koji je na današnjem suđenju u Kantonalnom sudu u Sarajevu izvela tužiteljica Meliha Dugalija. Ujedno, ovaj snimak pokazao je da su ubijeni mladići obili Bahunino vozilo. Na video snimku koji je prikazao vještak Davor Šimunović iz Agencije za kriminalistička vještačenja, vidjelo se da je Hrnjić prvi prišao Bahuninoim vozilu i otvorio vrata. Potom je u 12.57 sati sjeo na vozačevo sjedište, radeći nešto ispod upravljača, nakon čega su se upalila svjetla u vozilu, kao i zadnja štop-svjetla. Potom je u vozilo ušao i Ćurevac te izbacio noge kroz prozor suvozača. Nedugo zatim na snimku se iz mraka pojavio mladić koji je došao sa zadnje strane vozila, te su se vidjeli bljesci prilikom ispaljivanja hitaca iz automatske puške. Nakon toga, Bahuna je protrčao kroz kadar ali se u kadru ubrzo pojavio svjedok Vedad Abaspahić koji je pokušao pomoći ubijenim mladićima u vozilu.

Zatim je vozilu prišao i i drugi svjedok koji je također već dao iskaz – Ajdin Agić koji je kao i Abaspahić pričao s nekim putem mobitela. Policija se pojavila u 1.19 sati, a ekipa Hitne pomoćio u 1.23 sata. Ćurevcu i Hrnjiću očito nije više bilo pomoći, jer su ih ljekari ostavili da leže u vozilu čim su ustanovili da ne daju znakove života. Za to vrijeme pristiglo je još policajaca koji su sa baterijskim lampama pretraživali vozilo i bližu okolinu.

Na snimku kamere druge vidio se optuženi kako protrčava kroz kadar. Sljedeća kamera snimila je Hrnjića i Ćurevca kako ulaze u Hadžiidrizovu ulicu, te, kasnije, optuženog kako bježi nakon počinjenog zločina.

Advokat Baždarević je pitao gdje su snimci na kojima se vidi da su Ćurevac i Hrnjić, pola sata prije zločina, dolazili pred kuću optuženog u Hadži sulejmanovu 8, lupali na vrata i prijetili mu. Vještak Šimunović je rekao da mu je dostavljeno 15 video fajlova koje je policija izuzela sa nadzornih kamera, od kojih se 6 odnose na ovaj događaj, s tim da su pojedine kamere snimale iz različitih pozicija.

Nastavak suđenja zakazan je 4. decembra saslušanjem četiri vještaka.